e-pasok
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Και αύριο τι;

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Και αύριο τι; Empty Και αύριο τι;

Δημοσίευση  thepos Τρι Δεκ 09, 2008 9:37 pm

Αν και όλοι σήμερα και λογικά έχουμε μείνει στα επεισόδια που γίνονται πανελλαδικά εδώ και ημέρες εγώ θα ήθελα να δω και λίγο το "δια ταύτα".Από εδώ και πέρα τι; θα ξαναζήσουμε σε λίγο καιρό το ίδιο έργο;μήπως η σκλήρυνση των μέτρων "ασφαλείας" που ζητά η κυβέρνηση είναι η λύση;
Η απάντηση είναι μία Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α
Ναι σύντροφοι και συντρόφισσες.Μόνο η δημοκρατία μπορεί να μας προστατέψει από τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Ωραία ! αυτό θα μου πει κάποιος είναι εκ των ουκ άνευ.Όλοι θέλουν δημοκρατία, τουλάχιστον στα λόγια.Πράγματι στην πράξη και η κυβέρνηση του Καραμανλή είναι ένα καλό αρνητικό παράδειγμα.
Παρατηρούμαι λοιπόν ότι οι όποιοι αντιδημοκρατικοί θύλακες υπήρχαν ακόμη επί ΠΑΣΟΚ γιγαντώθηκαν επί ΝΔ.Το κομματικό κράτος βρήκε ξανά το νόημα του και στρατιές γαλάζιων παρατρεχάμενων άρχισαν να κατατρώγουν τον δημόσιο κορβανά.Τα νοσοκομεία άδειασαν σε σημείο που πλέον είναι καλά μόνο για ξενοδοχειακές μονάδες μια και οι γιατροί είναι αλλού.Τα ταμεία άδειασαν.Το έλλειμμα έφτασε στα 280 δις και προβλέπεται να αυξηθεί κατ' ελάχιστον κατά 53 δις ευρώ ακόμη ξέρετε τι σημαίνει αυτό; ότι φέτος θα δανειστούν το 1/3 από όσα χρωστούσε η Ελλάδα συνολικά από συστάσεως(το έλλειμμα το 2004 ήταν 183 δις) και έτσι να φτάσουμε στο τρομακτικό 333 δις ευρώ.Στον διπλασιασμό σχεδόν από το 2004.
Ωραία το διαπιστώσαμε θα μου πει και δικαίως κάποιος και τώρα τι μπορεί να γίνει; Η θα πρέπει να βγούμε στους δρόμους και να γίνει το "γαία πυρί μειχθήτω" ή θα πρέπει να δημιουργήσουμε θεσμούς τέτοιους που θα μας επιτρέπουν να παρεμβαίνουμε σαν πολίτες.
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Στην αρχαία Ελλάδα και ας πάρουμε ως παράδειγμα την Αθήνα υπήρχε μια άμεση δημοκρατία και έτσι οι όποιες παρασπονδίες των κυβερνώντων ήταν ελάχιστες ή μικρές μια και ο έλεγχος ήταν συνεχείς.
Οι καιροί άλλαξαν οι πόλεις έγιναν κράτη όμως η ανάγκη για συμμετοχική δημοκρατία μεγαλύτερη.Βάζω λοιπόν το πρώτο λιθαράκι της σκέψης και προτείνω "το κοινό των Ελλήνων" κατά το πρότυπο της "εκκλησίας του δήμου" της Αθηναϊκής Δημοκρατίας με την εξής διαδικασία:
Από τους εκλογικούς καταλόγους εκλέγονται μέσα από τυχαία επιλογή, και με μη δυνατότητα επανεκλογής πριν την εξάντληση του καταλόγου, ένα σώμα μια φορά το χρόνο,για μια εβδομάδα ας πούμε, που θα αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες"το κοινό των Ελλήνων".Αυτοί λοιπόν θα ακούν τους διάφορους υπουργούς για το τι έχουν πράξει και γιατί δεν έχουν πράξει άλλα. Ακόμη θα μπορούσαν να ζητούν στοιχεία κλπ.Στο τέλος και με πλειοψηφική απόφαση θα βγαίνει ένα κοινό ανακοινωθέν δεσμευτικό για την κυβέρνηση και για την πορεία της τον επόμενο χρόνο.
Φυσικά η παρουσία είναι υποχρεωτική για τους εκλεγμένους και η άρνηση επιβάλει την αφαίρεση της ιδιότητας του πολίτη και φυσικά το κράτος καλύπτει το κόστος της λειτουργίας.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Και αύριο τι; Empty Απ: Και αύριο τι;

Δημοσίευση  PanagiotisP Τετ Δεκ 10, 2008 12:30 am

Η συζήτηση αυτή είναι επίκαιρη, περισσότερο από ποτέ.

Ανεξάρτητα από τις όποιες λεπτομέρειες Θεόδωρε συμφωνώ μαζί σου σε ένα πράγμα. Για να βρεθούν σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις πρέπει να γυρίσουμε λίγο πίσω στις ρίζες μας και να δούμε τι είχαν στο μυαλό τους οι αρχαίοι Έλληνες. Τι είχαν στο μυαλό τους όταν διέκριναν το πολίτευμα της δημοκρατίας από εκείνο της ολιγαρχίας, της αριστοκρατίας κλπ;

Εμείς κρατήσαμε το όνομα και τους τύπους και χωρίς να το καταλάβουμε διολισθήσαμε σε άλλες, όπως φαίνεται, επικίνδυνες μορφές πολιτεύματος. Μπροστά σε αυτό το προσωπείο της υποκρισίας ο κόσμος είναι έτοιμος να διολισθήσει προς το άλλο άκρο, ειδικά όταν βλέπει τον μισθό του να εξανεμίζεται και τους επιτήδειους να δρουν ανεξέλεγκτοι. Δικαιοσύνη και τάξη απέναντι στην διαφθορά, στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ κλπ ήταν τότε μερικά από τα συνθήματα της Χούντας (!). Σήμερα τα συνθήματα αυτά παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ και όσο δεν εμπλουτίζουμε τους θεσμούς με κανόνες λογοδοσίας και συμμετοχικής δημοκρατίας κινδυνεύουμε να παρακολουθήσουμε την ιστορία πάλι από την αρχή.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Και αύριο τι; Empty Απ: Και αύριο τι;

Δημοσίευση  PanagiotisP Παρ Δεκ 12, 2008 4:13 am

Οι ριζικές αλλαγές οπωσδήποτε προϋποθέτουν την μαζική συμμετοχή. Το οξύμωρο σχήμα είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών έχουν "μπλέξει" με τις βιοποριστικές ασχολίες, με την εργασία, την οικογένεια κλπ ώστε δεν μπορούν να παρακολουθούν τις τοπικές οργανώσεις και να συμμετέχουν σε αυτές. Δηλαδή πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ενδιαφέρουσες ιδέες και απόψεις αλλά οι πολιτικές δομές λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που τους αποκλείουν. Πολλοί ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ αλλά δεν αισθάνονται την τοπική οργάνωση ως δικό τους σπίτι. Ταυτόχρονα οι θεσούλες και οι "καρέκλες" σε κάθε πολιτική δομή δεν συνοδεύονται με αποτελεσματικούς θεσμούς λογοδοσίας. Έτσι η τοπική οργάνωση συχνά λειτουργεί ως φέουδο όλα επαφίονται στον πατριωτισμό των τοπικών αρχόντων. Το κομματικό θερμοκήπιο δημιουργεί μια αίσθηση μονιμότητας και ασφάλειας στα φυτώρια που καλλιεργεί και όλα επαφίονται στον πατριωτισμό των συμμετεχόντων. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει.

Και ποιά είναι η λύση; Ιδού ένα παράδειγμα υδραυλικής: Ο μόνος τρόπος να φύγει η λάσπη από τον βούρκο είναι να κατασκευάσουμε ένα "σωλήνα" που να επικοινωνεί μόνιμα με την θάλασσα και το καθαρό νερό. Ο κόσμος είναι η θάλασσα. Σήμερα έχουμε την τεχνολογία (τηλεφωνία, internet κλπ) ώστε να περιλαμβάνεται η καθημερινά η άποψη πολλών ατόμων με ανοιχτές διαδικασίες σε όλες τις κομματικές διεργασίες. Πρέπει να σταματήσουμε να παραχωρούμε τοσο μεγάλα δικαιώματα εκπροσώπησης και "αξιώματα" σε 5-6 άτομα τα οποία λύνουν και δένουν σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Πρέπει πρώτα όμως εμείς οι ίδοι στην συνείδησή μας να καταδικάσουμε την λογική του κράτους - λάφυρου και της Τοπικής Οργάνωσης-φέουδο. Κατόπιν, πρέπει να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για το πως μπορούν να εμπλουτιστούν οι θεσμοί πχ η συμμετοχή του κόσμου στις τοπικές οργανώσεις. Πάνω από όλα οφείλουμε εξασφαλίσουμε την καθημερινή συμμετοχή των πολλών σε όλα τα επίπεδα.

Το διαδίκτυο, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι μια καλή αρχή. Το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπαδνρέου έκανε κάποια βήματα μέσα από το dialogos.pasok.gr ανοίγοντας σημαντικά θέματα συζητήσεων. Στην πράξη όμως η λέξη "διάλογος" χρησιμοποιείται προσχηματικά αφού τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λάμπουν δια της απουσίας τους. Τα κεντρικά στελέχη συμπεριφέρονται ως δημόσιοι υπάλληλοι. Σπάνια λογοδοτούν δημόσια μέσω διαδικτύου διότι κανένας θεσμός δεν τους υποχρεώνει να το κάνουν. Δεν απαντούν επί της ουσίας στα μικρά ή τα μεγάλα ερωτήματα των πολιτών διότι δεν υπάρχει εσωτερικός κανονισμός που να τους υποχρεώνει να απαντήσουν. Για την ακρίβεια, μέχρι σήμερα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατά κανόνα, δεν συμμετέχουν καθόλου στον διαδικτυακό διάλογο που άνοιξε το ίδιο το κίνημα εδώ και χρόνια. Ούτε στα σημαντικά θέματα συζήτησης, ούτε στα ασήμαντα. Το wikipolitics.gr είναι ένα άλλο παράδειγμα όπου οι πολίτες υποτίθεται ότι μπορούν να αναδείξουν θέματα προς συζήτηση στην βουλή. Όλα όμως επαφίονται στον πατριωτισμό των ανθρώπων που είναι πίσω από το wikipolitics οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν κανένα οργανωμένο τρόπο προώθησης των απόψεων των πολιτών. Ο "σωλήνας" δηλαδή της θάλασσας με το καθαρό νερό (=κόσμος) δεν οδηγεί στην λάσπη του κινήματος για να το καθαρίσει. Ο πολίτης στην αρχή αφελώς έχει την αίσθηση ότι συμμετέχει σε κοινοβουλευτικές διεργασίες διαδικτυακά αλλά τελικά αντιλαμβάνεται ότι απλώς έχασε τον χρόνο του.

Είμαστε όμως στην αρχή. Όλα αυτά θα αλλάξουν. Σε τούτο το φόρουμ ξεκινήσαμε μια πρώτη συζήτηση και οι όποιες ιδέες και απόψεις για ποιοτικότερη δημοκρατία είναι ευπρόσδεκτες.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Και αύριο τι; Empty Νέοι πολιτικοί σχηματισμοί και ποιότητα της δημοκρατίας

Δημοσίευση  PanagiotisP Πεμ Δεκ 18, 2008 12:03 am

Σχετικά με το μπλογκ διακύρηξης νέου κόμματος "Διακήρυξη της 24ης Ιουλίου 2008" (βλέπε εδώ ).
Ο Γ. Σακιώτης έκανε τον κόπο να μου απαντήσει εκτενώς στην κριτική μου. Επί της ουσίας το ερώτημα είναι: κάθαρση του ΠΑΣΟΚ ή νέο κόμμα;
------------------------------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ προς Γ. Σακιώτη

Κατ' αρχήν θα πρέπει να ομολογήσω ότι υπάρχει λογική βάση σε πολλά από τα παραπάνω επιχειρήματα που θέτεις και σε ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιέρωσες για να απαντήσεις.

Με αφορμή την παραπάνω συζήτηση που έγινε εδώ προκύπτει ένα βασικό ερώτημα που αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας: Ένας ενεργός πολίτης, σε ποια δραστηριότητα αξίζει να αφιερώσει τον πολύτιμο χρόνο του; Στην προσπάθεια εξυγίανσης του "άρρωστου" πολιτικού σκηνικού ή στην δημιουργία και την εδραίωση μιας νέας καθαρής πολιτικής ταυτότητας (νέο κόμμα);

Και στις δυο περιπτώσεις κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ως αφελής και αιθεροβάμων. Στο μέλλον, και στις δυο περιπτώσεις οι εξελίξεις ίσως σε απογοητεύσουν στον βαθμό που θα αισθάνεσαι ότι "έχασες τα νιάτα σου" χωρίς αποτέλεσμα.

Σήμερα πιστεύω ότι ο Γ. Παπανδρέου εκπροσωπεί ορισμένες σταθερές αξίες και βρισκόμενος στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ (και της σοσιαλιστικής διεθνούς) έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά. Κατά τη γνώμη μου το στοίχημα της κάθαρσης του ΠΑΣΟΚ εξαρτάται από το κατά πόσο η κρίσιμη μάζα των νέων ενεργών μελών της βάσης του κινήματος θα καταφέρει να πιέσει προς την σωστή κατεύθυνση. Τη γενιά της τηλεόρασης διαδέχεται πλέον νέα γενιά του διαδικτύου που θέλει να συμμετέχει (web 2.0) και να δικτυώνεται. Η γενιά του facebook δεν αρκείται στο να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Δεν συμβιβάζεται με την ανελευθερία του "κομματικού σωλήνα" και στο μέλλον η πολιτική 2.0 θα ενισχυθεί με την συμμετοχή πολλών στα κοινά.

Θα μιλήσω με πολύ πρόσφατο παράδειγμα (σημερινό). Τις τελευταίες μέρες φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουμε έντονη δυσαρέσκεια για την επίσημη στάση του ΠΑΣΟΚ να "καλύψει" τους Δρυ και Φωτιάδη. (Διαβάστε πχ. τα σχόλια του μπλογκ εδώ). Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της συλλογικής πίεσης από πολλές κατευθύνσεις ήταν η σημερινή ξεκάθαρη δήλωση του προέδρου Γ. Παπανδρέου για προανακριτική εξέταση ΟΛΩΝ, και των ημετέρων υπουργών!

Τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα και η σήψη βαθιά. Αν όμως τα υγιή τμήματα της κοινωνίας απομακρυνθούν σήμερα από τα κόμματα εξουσίας (ΝΔ ΠΑΣΟΚ) απλώς θα αφήσουν το πεδίο ελεύθερο για τους κάθε λογής καρεκλοκένταυρους. Ο κόσμος τελικά πάλι θα ψηφίζει ΝΔ ΠΑΣΟΚ αφού στο υπάρχον εκλογικό σύστημα αναδεικνύεται βουλευτής όποιος έχει χρήματα για αφίσες και πρόσβαση στα ΜΜΕ.

Με λίγα λόγια, τα δυο μεγάλα κόμματα που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον μας, χρήζουν άμεσης αντιβιοτικής αγωγής με φρέσκες ιδέες και νέα πρόσωπα, ειδάλλως η σήψη και η σαπίλα θα μας πλακώσει όλους. Η όποια φυγή από τα κόμματα εξουσίας θα ήταν ωφέλιμη μόνο αν το εκλογικό σύστημα ήταν πολύ διαφορετικό.

φιλικά,

Παναγιώτης Πετεινάτος

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Και αύριο τι; Empty Ομπάμα: νέα κουλτούρα συμμετοχής των πολιτών

Δημοσίευση  PanagiotisP Σαβ Ιαν 03, 2009 2:57 am

Και αύριο τι; Change_gov

Αχ αυτός ο Ομπάμα... θα μας τρελάνει όλους.

Αν ανοίξουμε λίγο τα μάτια μας βέπουμε ότι η οικονομική (και πολιτική) δύναμη μεγάλων πολυεθνικών (πχ General Motors) διακινούν κεφάλαια συγκρίσιμα με τα κεφάλαια που διαχειρίζονται ολόκληρες ανεπτυγμένες χωρες. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα σύνθετο σύνολο συμφερόντων με τα οποία συνδιαλέγεται η εκάστοτε ηγεσία είτε το θέλει είτε όχι.


Τώρα ο Obama δείχνει για πρώτη φορά να επικρίνεται για Παλαιστηνιακό, για το οποίο αποφεύγει να πάρει θέση. Στα συμβατικά ΜΜΕ λειτουργεί όπως εξ' ορισμού "οφείλει" ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλαδή υποκλίνεται στην Ισραηλινή γραμμή.

Την ίδια στιγμή τεχνική ομάδα του Obama κάνει την διαφορά. Η κεντρική ιστοσελίδα http://change.gov φιλοξενεί καινούρια πειραματική προσπάθεια συμμετοχής στα κοινά. Δίνει φωνή σε χιλιάδες αμερικανούς πολίτες με έναν πρωτότυπο τρόπο. Καθένας μπορεί να κάνει με μια "καυτή" ερώτηση στον πρόεδρο αλλά και να ψηφίσει άλλες ερωτήσεις των συμπολιτών του θεωρεί επίκαιρες και σημαντικές. Τα αποτελέσματα, εντυπωσιακά! Ο Γ. Παπανδρέου είχε ξεκινήσει κάτι αντίστοιχο με το wikipoligics.gr (1η έκδοση) αλλά η αισθητική και η λειτουργικότητα του change.gov είναι σαφώς ανώτερη.

Μέσα σε όλη αυτή την μιζέρια και την μαυρίλα είναι θετικό σημάδι που o Obama δεν ασχολείται με το να μας παραμυθιάζει με προκλητικά ψέματα (όπως έκαναν οι προκάτοχοί του). Προτιμά να σιωπά και να μας προσκαλεί σε συμμετοχή και μαζική "πίεση" για απαντήσεις. Αυτό δείχνει αν μη τι άλλο καλή πρόθεση και πίεση για αλλαγή στην νοοτροπία συμμετοχής όλων μας στα κοινά.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Και αύριο τι; Empty Μια ενδιαφέρουσα πρόταση

Δημοσίευση  PanagiotisP Σαβ Ιαν 03, 2009 8:38 pm

ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εδώ και πολλά χρόνια αλλά με τεράστια ένταση το τελευταίο διάστημα βλέπουμε την αγωνία των πολιτών να αντιδράσουν στις παράλογες και καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ,αποτέλεσμα ήταν και αυτά που ζήσαμε αυτές τις ημέρες.Οι πολίτες νιώθοντας ότι τους γέλασαν πέρυσι το καλοκαίρι και τους “έκλεψαν” την ψήφο είναι πια ανήμποροι και ελπίζουν είτε σε “αυτοκτονία” της ΝΔ με μια παραίτηση ή σε θαύμα γιατί αλλιώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διορθώσεις ή να αλλάξεις το οτιδήποτε.
Προτείνω λοιπόν να δημιουργηθεί ένας “ελεγκτικός” μηχανισμός πολιτών και όχι κομμάτων ούτε με “αντιπροσωπευτικό τρόπο του τύπου τα κόμματα ορίζουν αντιπροσώπους κλπ.Όπως όλοι μας έχουμε την ικανότητα Θεωρητικά τουλάχιστον στο εκλέγεσθαι αυτό το σώμα να αποτελείται από πολίτες που κληρώθηκαν τυχαία και για μια φορά στην ζωή τους από τον εκλογικό κατάλογο της χώρας. Άλλωστε από εκεί εκλέγουμε και αυτούς που εμπιστευόμαστε την ζωή των συμπολιτών μας στα Μεικτά δικαστήρια.[ b]Αφού λοιπόν εμπιστεύομαι την ζωή μου γιατί όχι και τον έλεγχο της πολιτείας.[/b]

Αν και ο τρόπος λειτουργίας ενός τέτοιου οργάνου με 100 ας πούμε άτομα θα μπορούσε να βρεθεί ας κάνω μερικές προτάσεις επ’ αυτού:

1. Συνεδριάζει για 15 ημέρες κάθε χρόνο με έξοδα του κράτους και κάθε φορά με νέα εντελώς σύνθεση έτσι ώστε όλοι οι πολίτες στην διάρκεια της ζωής τους να έχουν την δυνατότητα εκλογής.

2. Καλεί σε ανοιχτή διαβούλευση τους υπουργούς και τους κρίνει για τα πεπραγμένα και τους δεσμεύει για τα μελλοντικά και την σκοπιμότητα τους.

3. Καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ίσως θα πρέπει να προηγηθούν των υπουργών και ακούει τις αντιρρήσεις και τι προτείνουν και τέλος ψηφίζουν για αυτά που έχουν ακούσει σε χωριστές ψηφοφορίες.

4. Η δύναμη αυτών των ψηφοφοριών αν θα υπάρχει κυρίαρχη άποψη άνω του 50% θα είναι για μεν τα κόμματα της αντιπολίτευσης η έκφραση εμπιστοσύνης ή όχι προς την μεριά τους και αναδεικνύοντας τους σε μια δύναμη συνέχειας για εκπλήρωση των “θέλω” της κοινωνίας και για την κυβέρνηση η επανεξέταση-αποπομπή την πρώτη φορά από αυτήν όλων των μη αποδεκτών νομοθετημάτων και την δεύτερη για το ίδιο θέμα την ανατροπή της ή το υποχρεωτικό δημοψήφισμα.

Αυτές είναι μόνο κάποιες σκέψεις που μπορούν να γίνουν απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου

Πηγή: http://www.wikipolitics.gr | Thepos | http://toblokaki.blogspot.com

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Και αύριο τι; Empty To θέμα

Δημοσίευση  thepos Τετ Ιαν 07, 2009 7:01 pm

Προσπαθώ εδώ και καιρό αλλά το ίδιο και ο Παναγιώτης ο Χρήστος αλλά και ένα-δυο ακόμη μέλη να κρατήσουμε ένα βήμα διαλόγου για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.Κανείς από τους προαναφερόμενους δεν το κάνει για ίδιο όφελος αλλά η αντίδραση από τους υπολοίπους είναι απογοητευτική.
Τι περιμένετε για να αντιδράσετε;Να φτάσει το πρόβλημα στα σπίτια σας;Πως θα αλλάξουμε τον κόσμο μη συμμετέχοντας ούτε καν σε αυτό και αδυνατίζοντας μια ωραία ευγενική και καθαρή προσπάθεια.Εγώ και θέλω να πιστεύω ότι κανένας από τους προαναφερόμενους,αν και δεν τους ρώτησα, δεν έχει κόλλημα ούτε μονομανία με την εξουσία ή με το site ή δεν ξέρω τι άλλο.Έχετε κάτι να προτείνετε;Είμαι έτοιμος να ακούσω.Αλλά μπα τίποτα δεν θα γίνει.Κανείς δεν θα προτείνει τίποτα.Μόνο μετά σαν τις χήρες θα κλαίμε για το τι μας έλαχε.
Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον μας και δεν μας φταίνε οι άλλοι.
Ποιος νομίζετε ότι έβγαλε τον Καραμανλή στην εξουσία και τον διατηρεί ως σήμερα;Όλοι εμείς με την αδιάφορη στάση μας.Αν αύριο εμφανιστεί ένας άλλος Σημίτης και πάρει το κόμμα και το πάει δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω πέρα δόθε πως θα αντιδράσετε; μέσω αντιπροσώπων(χα!!).Αν αύριο ο Γ.Παπανδρέου αθετήσει τις υποσχέσεις του τί (και πως) θα κάνετε;Θα ξαναφέρετε την δεξιά;Εδώ ο ίδιος ο πρόεδρος προσπαθεί να επικοινωνήσει με όλους μας και του βάζουν τρικλοποδιές(Δείτε τι έγινε με το wikipolitiks ή το dialogos).
Πιστεύετε ότι κάποιος θα σας χαρίσει ποτέ κάτι;Γιατί να το κάνει;Το έχει κάνει ποτέ κανείς;
Εγώ πάντως για να μιλήσω για τον εαυτό μου θα είμαι εδώ και σε όποιο άλλο μετερίζι διεκδικώντας το δικαίωμα μου να μιλάω και να σκέφτομαι θέλοντας να πάρω το μέλλον μου στα χέρια μου

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Και αύριο τι; Empty Απ: Και αύριο τι;

Δημοσίευση  PanagiotisP Τετ Ιαν 07, 2009 11:29 pm

Κατ’ αρχήν να πω ότι συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τον παραπάνω συλλογισμό και τις αγωνίες που εκπέμπει. Είναι ευκαιρία να το συζητήσουμε λίγο.

Από τεχνικής άποψης και στο διαδίκτυο η συμμετοχή έχει 3 βασικές μορφές:
1) «Καπιταλιστικός» χαρακτήρας συμμετοχής. Φτιάχνω το προσωπικό μου μπλογκ, που φιλοξενεί τις ιδέες μου και δημιουργώ ένα κοινωνικό δίκτυο που μπορεί να είναι μικρό αλλά με εκφράζει απόλυτα. Σε αυτό το μπλογκ θα αναδείξω το κεφάλαιο με τις απόψεις μου και την προσωπική μου ιδεολογία για έναν καλύτερο κόσμο. Στους φίλους και στους γνωστούς λέω, «μπες στο μπλογκ μου να διαβάσεις τις σκέψεις μου». Αυτό είναι που μου δίνει όρεξη και μεράκι να ξενυχτίσω γιατί γνωρίζω εκ των προτέρων ότι οι απόψεις μου δεν θα χαθούν στον πάτο ενός φόρουμ αλλά θα γίνουν πρωτοσέλιδο στο μπλογκ μου και ίσως συζητηθούν. Είμαι ανεξάρτητος και είμαι ελεύθερος.

2) «Πατερναλιστικός» ή «αντιπροσωπευτικός» χαρακτήρας συμμετοχής. Μια ομάδα φτιάχνει ένα βήμα διαλόγου (πχ φόρουμ) το οποίο επικαλείται τον διάλογο, την ισότιμη συμμετοχή όλων κλπ. Ως μέλος συμμετέχω, αναδεικνύω προβλήματα, και προτείνω λύσεις. Στο τέλος οι δημιουργοί (=αντιπρόσωποι) του φόρουμ κάνουν μια δική τους ερμηνεία της όλης συζήτησης προβάλλοντάς συνήθως ως συμπεράσματα του διαλόγου όλα εκείνα που εκ των προτέρων είχαν αποφασίσει να πουν. Η δική μου συμμετοχή έγινε απλώς για να ικανοποιήσει τις δικές τους φιλοδοξίες προκειμένου να επικαλεστούν μια «ευρεία διαβούλευση με τον κόσμο».

3) «Σοσιαλιστικός» χαρακτήρας συμμετοχής. Φτιάχνουμε ένα φόρουμ όλοι μαζί και προσπαθούμε να αναδείξουμε μαζί ιδέες και να βρούμε την άκρη. Αποφασίζουμε μαζί με ποιους συγκεκριμένους κανόνες θα παίρνουμε αποφάσεις οι οποίοι ανά πάσα στιγμή θα εκπροσωπούν την πλειοψηφία. Δεν αναδεικνύουμε εκπροσώπους αλλά κείμενα εκπροσώπησης. Κάθε μέλος μπορεί να προτείνει κείμενο εκπροσώπησης και να σχολιάσει/ψηφίσει εκείνα των υπολοίπων.

Ένα τέτοιο φόρουμ σοσιαλιστικού χαρακτήρα, εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει και το e-pasok.forumgreek.com αποτελεί για τα ελληνικά δεδομένα την πρώτη προσπάθεια. Η παρουσία μόνιμων εκπροσώπων θα κατέστρεφε τον «συμμετοχικό» χαρακτήρα των αποφάσεων. Στην πράξη όμως βλέπουμε ότι προκύπτουν πολλά προβλήματα. Δεν καταθέτουμε τις καθημερινές ιδέες μας και τα απλά κείμενα προς ψήφιση καθημερινά ούτε είναι στην κουλτούρα μας να διαβάζουμε και να ψηφίζουμε καθημερινά μικρά κείμενα-απόψεις. Αν οργανώσουμε ή ζητήσουμε κάτι τέτοιο στα τεχνικά πλαίσια ενός φόρουμ πιστεύω ότι κινδυνεύουμε να γίνουμε γραφικοί. Μέχρι σήμερα το e-pasok.forumgreek.com αποτελεί μια «δικλείδα ασφαλείας» στην χύτρα ταχύτητας που βράζει. Όποτε προκύψει πρόβλημα, όποτε κάποιος έχει ανάγκη ή μεράκι να στείλει μια επιστολή με συλλογικό χαρακτήρα μπορεί να καταθέσει ελεύθερα το κείμενό του εδώ και να αναζητήσει την στήριξη των υπόλοιπων μελών ώστε να εκπροσωπηθεί μέσω των ιδεών του η αυτό-οργάνωση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1. Η καθημερινή συμμετοχή του κόσμου δεν αυξάνεται αλλά το «εργαλείο» παραμένει να είναι «εργαλείο» ακόμα και όταν το αποθηκεύουμε στο κάτω συρτάρι και το βγάζουμε μόνο την ώρα ανάγκης. Η αυτοοργάνωση του e-pasok.forumgreek.com είναι γεγονός. ΟΛΟΙ ανά πάσα στιγμή, όταν προκύψει ανάγκη, μπορούν να γραφτούν μέλη και να προτείνουν ελεύθερα κείμενα προς ψήφιση. Όλα τα μέλη ενημερώνονται με προσωπικό mail για τις νέες πρωτοβουλίες (όταν προκύπτουν) και μπορούν να ψηφίσουν ή να σχολιάσουν αναλόγως. Αντίθετα στο wikipolitics.gr, το dialogos.pasok.gr και σε όλες τις υπόλοιπες αυτοοργανώσεις των φίλων & μελών του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει η εν δυνάμη εκπροσώπηση των μελών από κείμενα που αναδεικνύονται αυθόρμητα και δια ψηφοφορίας από τα υπόλοιπα μέλη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2. Τα καλά νέα είναι ότι η συμμετοχή και η πολιτική συζήτηση στο διαδίκτυο έχει ανάψει. Όμως αυξάνεται ο «καπιταλιστικός» τρόπος συμμετοχής (μπλογκς) εις βάρος του σοσιαλιστικού (φόρουμ), όπως και στην ζωή, και δεν είναι τυχαίο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3. Η καινοτομία του e-pasok.forumgreek.com δεν έχει διαδοθεί στο διαδίκτυο διότι δεν έχουμε κάνει καμία οργανωμένη προώθηση της ιστοσελίδας σε κοινωνικά δίκτυα (social networks).

Ως τεχνικός υπεύθυνος δεν έχω καταλήξει να προτείνω κάτι οργανωμένο ακόμα. Μια απαρχαιωμένη μέθοδος είναι να ποστάρουμε το λινκ του site σε κάθε σελίδα ξεχωριστά, πόρτα- πόρτα. Το πρόβλημα είναι ότι η μηχανή αναζήτησης Google αντιλαμβάνεται αυτή την τακτική ως spam και «εκδικείται» τις σε ιστοσελίδες που το κάνουν. Προσπαθώ να λύσω ένα γόρδιο δεσμό. Θεωρώ αυτονόητο ότι η επιτυχία μας θα στηριχτεί από πως θα καταφέρουμε να ενσωματώσουμε τον «καπιταλιστικό χαρακτήρα» συμμετοχής (μπλογκ?) και τα social networks στην προσπάθεια που κάνουμε. Μια μοντέρνα λύση είναι να φτιάξουμε μια κεντρική ιστοσελίδα με μορφή CMS (Content Management System) ώστε το κάθε μέλος να μπορεί να έχει το δικό του μπλογκ και παράλληλα να αποτελεί μέλος της ομάδας που παίρνει συμμετοχικά αποφάσεις. Τι κώδικα όμως; Joomla; Να περιμένουμε να μεταφράσει το wordpress την τελευταία έκδοση κοινωνικού δικτύου στα ελληνικά; Αυτό όμως θα έχει κόστος (δικό μας server, domain) και ταλαιπωρία (εκμάθηση της διαχείρησης του κώδικα, μεταφορά δεδομένων) και αβέβαιη συμμετοχή. Μια πιο εύκολη λύση είναι να δημιουργήσουμε μια κεντρική πύλη που θα λειτουργεί σαν CMS (πχ κεντρικό μπλογκ) με συγκεκριμένη συντακτική ομάδα και επικοινωνία-δικτύωση με πολλούς μπλόγκερς ώστε να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα και η θέση στην μηχανή αναζήτησης. Να στηρίξουμε δηλαδή τον "σοσιαλισμό ιδεών" (φόρουμ) στις πλάτες του "καπιταλισμού ιδεών" (μπλογκς).

Δυστυχώς ο ελεύθερος χρόνος μου είναι περιορισμένος και δεν θέλω να πάρω βιαστικές αποφάσεις πριν διασταυρώσω κάθε προοπτική. Έχω αγοράσει ορισμένα domain, νοικιάζω 2 servers και "παίζω" με διάφορους κώδικες όταν έχω χρόνο. Στο μεταξύ προτείνω όλοι να αναβαθμίσουμε με τα προσωπικά μας blog φτιάχνοντας δικά μας κείμενα ή φιλοξενώντας κείμενα τρίτων με πηγή. Θα πρότεινα να μεταφέρουμε στα μπλογς μας ότι ενδιαφέρον έχουμε γράψει εδώ στο παρελθόν. Αν βρω χρόνο θα προτείνω συγκεκριμένες οδηγίες για αισθητική αναβάθμιση του blog. Έχω πεισθεί ότι οι όποια προώθηση του e-pasok.forumgreek.com θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσει μέσα από την μπλογκόσφαιρα.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Και αύριο τι; Empty Ομπάμα στην θέση του Ομπάμα

Δημοσίευση  thepos Σαβ Φεβ 21, 2009 6:26 pm

Ομπάμα στην θέση του Ομπάμα και η λύση (Wink 
Με αφορμή το άρθρο στο μπλογκ http://2glor.blogspot.com/, που ειλικρινά απαντά σε ανησυχίες και δικές μου και πολλών από εσάς πιστεύω θα ήθελα να προσθέσω,προς σκέψη την δική μου απάντηση-σκέψη για το ΤΙ και ΠΩΣ αυτής της κρίσης.
Αρχίζοντας με διαπιστώσεις βλέπει κανείς εύκολα ότι το άνοιγμα που υπάρχει στην διεθνή οικονομία είναι τόσο τεράστιο που οι όποιοι υπολογισμοί πέφτουν καθημερινά έξω.Η ασυδοσία,γιατί αυτή είναι η λέξη,των τραπεζών μοιράζοντας ανύπαρκτα χρήματα, πλασματικά,κατοχικά τα λέγανε οι παλαιότεροι,δημιούργησαν μια τεράστια φούσκα με σκοπούς....προφανώς το άκοπο κέρδος αλλά επειδή δεν πιστεύω στην ανοησία την άγνοια και την ανικανότητα όλων και δεύτερες σκέψεις μύχιες και σκοτεινές για όλους μας.
Το προφανές πάλι από την κοινωνία θα ήταν να κατάσχουν τις τράπεζες και τις περιουσίες των στελεχών και μετόχων της πλειοψηφίας της τελευταίας 20ετίας ας πούμε και να βάλει από την "τσέπη" του τα υπόλοιπα να δημιουργήσει καινούργιους θεσμούς και με όρους που θα κλείσουν όλες τις "άθελα" αφημένες τρύπες.
Όμως αυτό δεν θα γίνει γιατί προφανώς είναι όλοι συνένοχοι.Άρα οι διάφοροι αφορισμοί δεν βοηθούν μια και δεν προχωρούν την συζήτηση ούτε βήμα,αντίθετα την επιτείνουν.
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;Να παραιτηθούμε;Να περιμένουμε το τέλος;Να συνεχίσουν οι κυβερνήσεις τις τράπεζες;
Εδώ η απάντηση είναι μία και αυτό σηματοδότησε η επιλογή Ομπάμα,από την πλευρά των ψηφοφόρων τουλάχιστον.
Ο κόσμος ξέρει ότι τώρα που έχει βουλιάξει στον βούρκο αυτό που δεν υπάρχουν κοινές-εύκολες λύσεις χρειάζεται ένα νέο όραμα.Τι σημαίνει αυτό;Λύσεις που δεν έχουν ακόμη προταθεί.Τι εννοώ;Η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού οράματος ενός νέου στόχου,στόχου που δεν προϋπήρχε.
Στα πλαίσια αυτής της λογικής πιστεύω ότι κινείται και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ανάπτυξη μέσα από προτάσεις της μορφής:Σε όλα τα σπίτια να γίνουν προσθήκες και αλλαγές με στόχο την θερμομόνωση και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ενεργειακή ανεξαρτησία από όλους.
Φανταστείτε δηλαδή απλά να χρειαστεί να αλλάξουν τα περίπου 3-4 εκατομμύρια σπίτια τζάμια με τοποθέτηση διπλών.Με ένα σωστό προγραμματισμό θα δημιουργηθούν δεκάδες μονάδες παραγωγής και χιλιάδες θέσεις για τοποθετήσεις χώρια από την πρόοδο της τεχνολογίας στον τομέα αυτό.Φανταστείτε ταυτόχρονα να μπουν σε λειτουργία και τα φωτοβολταϊκά,στο τέλος δεν θα φτάνουν οι εργαζόμενοι.Βέβαια αυτό περιέχει έναν κίνδυνο.Τι θα γίνει μετά.Αλλά για το μετά θα υπάρχει αρκετός χρόνος ίσως 5-6 έτη για να αντιμετωπισθεί.
Σε παγκόσμιο τώρα επίπεδο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει απόλυτα.Γιατί α)Είναι διαφορετικό β)Δεν συσσωρεύει νέα προϊόντα και τρίτον έχει πολλαπλά αποτελέσματα.
Φυσικά σε παγκόσμιο επίπεδο τέτοιες λύσεις μόνο επικουρικά μπορούν να εφαρμοστούν.Εκεί χρειάζονται πιο δραστικές λύσεις και πιο ευφάνταστες που θα δώσουν μακροχρόνιες ή και "μόνιμες" ευκαιρίες ανάπτυξης.Επειδή όμως δεν θέλω απλά να γενικολογώ θα προτείνω κιόλας τι θα έκανα εγώ αν ήμουν Ομπάμα στην θέση του Ομπάμα.Η λύση που σκέφτομαι και προτείνω λέγεται "ΔΙΑΣΤΗΜΑ".Τι εννοώ.Αν ποτέ υπάρχει περίπτωση να προσφέρει κάτι στο ανθρώπινο γένος τώρα είναι η στιγμή.Με έναν προσανατολισμό σε στόχους όπως η κατοίκηση και εκμετάλλευση της Σελήνης ή η δημιουργία διαστημικών σταθμών κλπ όχι όμως σε μικρή ερευνητική κλίμακα αλλά σε παγκόσμια θα έδινε διέξοδο,νέα επαγγέλματα,νέους πόρους,δυνατότητα επανασχεδιασμού της παγκόσμιας οικονομίας κλπ.Παρόμοια αποτελέσματα αλλά ίσως μικρότερης κλίμακας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προγράμματα δημιουργίας εκμετάλλευσης της θάλασσας(έρευνα,κατοίκηση κλπ).
Αν νομίζετε ότι απλά ονειροβατώ ή δεν είμαι τόσο σοβαρός τότε οφείλω να σας θυμίσω ότι η επόμενη λύση είναι ο ... πόλεμος.
Μπορείτε να διαλέξετε.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης