e-pasok
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Ερώτηση Μ. Χρυσοχοΐδη στη Βουλή

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Ερώτηση Μ. Χρυσοχοΐδη στη Βουλή Empty Ερώτηση Μ. Χρυσοχοΐδη στη Βουλή

Δημοσίευση  PanagiotisP Κυρ Απρ 13, 2008 7:52 pm

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ζητά τις απόψεις μας σχετικά με την ερώτηση που σκοπεύει να καταθέσει στη βουλή. Όποιος θέλει μπορεί να σχολιάσει τις θέσεις κατευθείαν στο wikipolitics.gr ή εναλλακτικά μπορούμε να συζητήσουμε μαζί ιδέες και προτάσεις και να στείλουμε τις κοινές μας θέσεις ως φόρουμ με επώνυμη υπογραφή όλων των συμμετεχόντων στην συζήτηση.

Παραθέτω την ερώτηση για την οποία ζητείται η αποψή μας.

Προς τον Yπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια

Η ψήφιση του Ν. 3468/06 για τις ΑΠΕ, τον Ιούνιο του 2006, αποτέλεσε την απαρχή μιας νέας εποχής για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα στη χώρα μας.


Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας υπήρξε το πρωτοφανές ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Χιλιάδες επενδυτικά σχέδια κατατέθηκαν στη Pυθμιστική Aρχή Eνέργειας (PAE) μέσα σε λίγους μήνες.

Δυστυχώς όμως, ο Ν. 3468/06 δεν συνοδεύτηκε από μία σειρά άλλων μέτρων που θα έκαναν την εφαρμογή του πιο άμεση και ουσιαστική. Έτσι σήμερα, παρά το τεράστιο ενδιαφέρον, ο ατυχής, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, σχεδιασμός του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών, οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο.

Η αποτυχία του προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πιστοποιείται και από την απόφαση του Υπουργείου Aνάπτυξης να αναστείλει την υποβολή αιτήσεων για τη λήψη των σχετικών αδειών λόγω της υπέρβασης των στόχων του προγράμματος.

Συνολικά, 7.947 επενδυτικά σχέδια είχαν υποβληθεί μέχρι και τις 18 Mαρτίου 2008 για την παραγωγή συνολικής ισχύος 3.756 MW, όταν το Πρόγραμμα του Υπουργείου Aνάπτυξης προέβλεπε την εγκατάσταση 790 MW μέχρι το 2010.

Το πρόβλημα της υπέρβασης των αιτήσεων είχε ήδη διαφανεί από τις αρχές του 2007 από τη συχνότητα του αριθμού αιτήσεων που υποβάλλονταν, είχε επανειλημμένα υπογραμμισθεί μέσω σχετικών δημοσιευμάτων στο τύπο, ενώ από τον περασμένο Iούνιο είχε επισημοποιηθεί και με την ανακοίνωση σχετικών στοιχείων από τη ΡΑΕ.

Εντούτοις, από τον περασμένο Iούνιο και μέχρι και τις 27/3/08 η PAE συνέχιζε να δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενώ γνώριζε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο υλοποίησης, καλλιεργώντας έτσι επενδυτικές προσδοκίες σε χιλιάδες πολίτες και ενισχύοντας με τη στάση της μια αγορά συμβούλων και μηχανικών που άνθησε μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι το κόστος για κάθε επενδυτικό φάκελο εκτιμάται σε 15-20 χιλιάδες ευρώ.

Εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι είκοσι δύο μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η γραφειοκρατία έχει ακυρώσει στην πράξη όλα τα ευνοϊκά κίνητρα του θεσμικού πλαισίου. Παρά το πέρα κάθε προσδοκίας επενδυτικό ενδιαφέρον, η συνολική εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χώρα μας αυξάνεται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), το 2007 εγκαταστάθηκαν συνολικά 2,5 MW φωτοβολταϊκών. Αν και το νούμερο αυτό συνιστά αύξηση 100% σε σχέση με τα εγκατεστημένα συστήματα του 2006, είναι εξαιρετικά μικρό, όχι μόνο συγκρινόμενο με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, αλλά και με τις επιδόσεις άλλων χωρών. Εκτιμάται, για παράδειγμα, ότι μόνο δύο χώρες, η Γερμανία και η Ισπανία, εγκατέστησαν το 2007 περίπου 2.000 MW φωτοβολταϊκών.

Κατόπιν τούτων

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει έτσι ώστε να αποζημιώσει τους χιλιάδες επενδυτές που εξαπατήθηκαν από τη Κυβέρνηση συνεχίζοντας να καταθέτουν αιτήσεις αδειοδότησης ακόμη και μέχρι πριν λίγες μέρες;

2. Σκοπεύει να ακυρώσει το σημερινό πρόγραμμα και να προκηρύξει νέο ή θα αξιοποιηθούν οι αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί;

3. Στη περίπτωση που συμβεί το δεύτερο, με ποια κριτήρια σκοπεύει να επιλέξει, από το πλήθος των αιτούντων, τους επενδυτές αυτούς που τελικά θα λάβουν τις οριστικές άδειες για τη λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων;

4. Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει έτσι ώστε να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που εμποδίζουν σήμερα την ομαλή λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων;

5. Ποιες άλλες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει έτσι ώστε να ενθαρρύνει την περαιτέρω προώθηση της χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χώρα μας;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ερώτηση Μ. Χρυσοχοΐδη στη Βουλή Empty ηλιακή ενέργεια

Δημοσίευση  thepos Δευ Απρ 14, 2008 8:19 pm

Το θέμα είναι πολύ ειδικό για να έχω προτάσεις απλώς μπορώ να σας πληροφορήσω ότι έχει αναπτυχθεί μια τεχνική στην Ισπανία με τοποθέτηση περιμετρικά ενός πυργίσκου δεκάδων (απλών)ανακλαστήρων που κατευθύνουν τις δέσμες του ηλιακού φωτός προς την κορυφή του(αντιγραφή της τεχνικής του Αρχιμίδη όταν κατέκαυσε τον στόλο των καρχηδονίων-αλήθεια γιατί λησμονούμε την ιστορία μας; ) πολλαπλασιάζοντας την ένταση της ηλιακής ενέργειας και προφανώς μειώνοντας το κόστος.Αντί λοιπόν η ΔΕΗ να ψάχνει για λιθάνθρακες ας ασχοληθεί με αυτό.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ερώτηση Μ. Χρυσοχοΐδη στη Βουλή Empty φωτοβολταϊκά

Δημοσίευση  thepos Τρι Απρ 22, 2008 8:38 pm

Επανέρχομαι στις προτάσεις για τα φωτοβολταϊκά με τις εξής σκέψεις:
α)γιατί μόνο αυτοί που έχουν πολλά χρήματα να έχουν την δυνατότητα να τα πολ/ζουν;
β)γιατί πρέπει να υπάρχει όριο στην παραγωγή ρεύματος με φωτοβολταιϊκά;
γ)δεν είναι προτιμότερη μια επένδυση οικολογική από τα υπάρχοντα ριπογόνα έργα;
δ)δεν θα πρέπει τα διάφορα κρατικά κεφάλαια να αποδίδουν πολλαπλά;
Προτείνω λοιπόν (αν είναι τεχνικά σωστό) οι ταράτσες(μη λειτουργικές πλέον)των σπιτιών(όσων επιθυμούν) να ενδυθούν με φωτοβολταϊκά.Το παραγόμενο ρεύμα να παραχωρείται κατά ένα μέρος εν είδη ενοικίου στον ιδιοκτήτη και το υπόλοιπο να πωλείται είται στον ίδιο είται να μπαίνει στο σύστημα.Έτσι και αξιοποίηση του ήλιου συνολικά θα έχουμε και ανάπτυξη του κλάδου με νέες θέσεις εργασίας και θα επανέρχονται πολλαπλασιαστικά τα χρήματα της κρατικής επένδυσης και οι καταναλωτές θα είναι κερδισμένοι.Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα αλλά σταδιακά σε κάποιο χρονικό διάστημα να καλυφθεί η Ελλάδα αρχίζοντας από τις περιοχές με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.Με αυτόν τον τρόπο θαπέσει και η τιμή της κιλοβατόρας που θα αγοράζει η ΔΕΗ και ο κάθε ιδιώτης θα μπορεί είτε να συνσυμματάσχει είτε αυτόνομα να παράγει ηλεκτρική ενέργεια

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ερώτηση Μ. Χρυσοχοΐδη στη Βουλή Empty Απ: Ερώτηση Μ. Χρυσοχοΐδη στη Βουλή

Δημοσίευση  PanagiotisP Παρ Μάης 09, 2008 4:27 pm

Παραθέτω το βίντεο-απάντηση του κ. Χρυσοχοϊδη.



Όπως συζητήσαμε και αλλού στο ίδιο φόρουμ πράγματι πολύ λιτός και περιεκτικός ο κ. Χρυσοχοϊδης συμμετέχει στο μεγάλο πείραμα που κάνει το ΠΑΣΟΚ να εγκαινιάσει μια κουλτούρα συμμετοχής και ενημέρωσης των πολιτών για τα προβλήματα και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν. Το πρόβλημα που πρέπει ως φόρουμ να αντιμετωπίσουμε είναι στο πως θα συντομέψουμε ακόμα πιο πολύ τις διαδικασίες με τις οποίες θα καταλήγουμε σε τελικές θέσεις και απόψεις. Όντως εδώ διάβασα μια άποψη του Thepou που ενώ βρίσκεται στο εργαστήριο διαλόγου δεν κατατέθηκε έγκαιρα ως τελικά διαμορφωμένη άποψη. Αναζητώ πρακτικές λύσεις που θα βοηθούσαν να συννενούμαστε πιο γρήγορα.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης