e-pasok
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Τι προτείνουμε

Πήγαινε κάτω

Τι προτείνουμε Empty Τι προτείνουμε

Δημοσίευση  PanagiotisP Σαβ Μαρ 01, 2008 1:31 pm

--
Τι προτείνουμε Page_020Τι προτείνουμε Page_011Τι προτείνουμε Page_012

Προτείνουμε:
- την θεσμική κατοχύρωση ενός διαδικτυακού Φόρουμ Συμμετοχικής Δημοκρατίας
- την ενσωμάτωση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας με τίτλο "Συνήγορος του Λαού"

Τι προτείνουμε Perili12

Τι προτείνουμε Perili13
1. Φόρουμ Συμμετοχικής Δημοκρατίας. Τι είναι; Τι θα αλλάξει;

Τα χιλιάδες απλά μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ αισθάνονται ότι δικαίωμα θεσμικού ρόλου στο ΠΑΣΟΚ είχαν μία και μοναδική φορά στη ζωή τους: όταν σας ανέδειξαν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κύριε Γ.Παπανδρέου. Προτείνουμε το ΠΑΣΟΚ να γίνει ένα κόμμα στο οποίο κάθε φίλος & μέλος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά όχι απλώς για να σχολιάζει αλλά για να παρεμβαίνει δυναμικά στις εξελίξεις! Είναι μια πρόταση χρήσης του διαδικτύου στα πλαίσια του οράματος του προέδρου μας Γ. Παπανδρέου για ένα κόμμα «ανοιχτό» προς τον λαό.
Προτείνουμε τον εμπλουτισμό του υπάρχοντος κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ με έναν επιπλέον θεσμό, μια νέα μορφή «Αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας» που θα λειτουργεί διαδικτυακά μέσα από τη σελίδα ενός ηλεκτρονικού φόρουμ, υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας. Προτείνουμε δηλαδή την ίδρυση ενός διαδικτυακού Φόρουμ Συμμετοχικής Δημοκρατίας και αγωνιζόμαστε για την θεσμική κατοχύρωση του από τα κεντρικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Η ανάγνωση των συζητήσεων του Φόρουμ θα είναι ανοιχτή στο κοινό και δικαίωμα εγγραφής και συμμετοχής θα έχουν ΟΛΑ τα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Σκοπός της συμμετοχής είναι:

(1) να παίξουν ΟΛΟΙ οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενεργό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ
(2) να μπορεί ο πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση να καταγγείλει τα προβλήματα του, να καταθέσει τις ιδέες του και να προτείνει λύσεις.
(3) σε πρώτη φάση τα μέλη θα προσπαθήσουν πειραματικά να αναδείξουν θέματα προς ψηφοφορία και να ψηφίζουν συγκεκριμένα κείμενα και αποφάσεις. Εν συνεχεία θα αναζητήσουμε τρόπους τεχνικά ασφαλείς ώστε τα μέλη του φόρουμ να μπορούν να αναδείξουν ως εκπροσώπους απλούς συμπολίτες με τρόπο διαφανές και ξεκάθαρο όπως γίνεται στα πλαίσια ενός διαδικτυακού φόρουμ. Τα αιτήματα των πολιτών θα ομαδοποιούνται από εθελοντές και θα προωθούνται στα ανώτερα κλιμάκια για περαιτέρω επεξεργασία. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ να επανδρώνεται από κάτω προς τα πάνω με άξια και δοκιμασμένα στελέχη και όχι να «καπελώνεται» από πάνω προς τα κάτω με τους φίλους και τους γνωστούς της διαπλοκής.
(4) να συμβάλλουν εθελοντικά οι ενεργοί πολίτες σε οργανωμένες διαδικτυακές δράσεις


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

(1) Αυθεντική δημοκρατία. Σε αντίθεση με τις λαϊκές συνελεύσεις, στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν έδρανα, «μπροστινές θέσεις» και «πίσω θέσεις». Η συμμετοχή στα κοινά είναι πλέον ανοικτή και ισότιμη για ΟΛΟΥΣ τους ενδιαφερόμενους από το σπίτι ακόμα και αν είναι σκληρά εργαζόμενοι και δεν έχουν τον χρόνο να πάνε σε συνελεύσεις.

(2) Διαφάνεια. Σε ένα ηλεκτρονικό φόρουμ όλες οι συζητήσεις και οι αποφάσεις είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό. Αυτό σημαίνει απόλυτη διαφάνεια. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος για να εκφράσει ο λαός τις πεποιθήσεις του με τρόπο διαφανές και ξεκάθαρο χωρίς τη διαμεσολάβηση των εκδοτικών συμφερόντων.

(3) Αντιμετώπιση μιντιοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να προωθεί στην βάση τις πληροφορίες που θεωρεί απαραίτητες χωρίς τη διαμεσολάβηση των εκδοτικών συμφερόντων. Από την άλλη, τα αιτήματα του κόσμου δεν θα τα αναδεικνύει ένας «κεντρικός παρουσιαστής» ενός μέσου ΜΜΕ αλλά ο ίδιος ο κόσμος μέσα από τη σύνθεση εκατοντάδων διαφορετικών απόψεων.

(4) Ανάδειξη του απόδημου ελληνισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν υπάρξει θεσμική κατοχύρωση τότε δικαίωμα δυναμικής παρέμβασης στα κοινά θα έχουν και οι Έλληνες του απόδημου ελληνισμού που έχουν πολλά να προσφέρουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους.

(5) Η δύναμη των επιχειρημάτων. Όποιος έχει εμπειρία και συγκρίνει τις λαϊκές συνελεύσεις με τα ηλεκτρονικά φόρουμ γνωρίζει ένα πράγμα καλά: στο φόρουμ δεν παίζει ρόλο το ποιος είσαι αλλά το τι λες. Δεν παίζει ρόλο δηλαδή η εμφάνιση, η «γραβάτα», η δυνατή φωνή κλπ. αλλά το αν έπεισες τους υπόλοιπους με αυτά που είπες. Τα τεχνικά μέσα που διαθέτουν όλα τα μέλη του φόρουμ είναι ίδια. Συνεπώς όλοι οι πολίτες θα αποκτήσουν ισότιμο δικαίωμα λόγου (την πολυτέλεια δηλαδή να «ολοκληρώνεις» τη φράση σου χωρίς διακοπές) και δικαίωμα εκλέγειν-εκλέγεσθαι. Αλλά για να διακριθείς θα πρέπει πρώτα να πείσεις.

(6) Σταθερή αλλά ευέλικτη δημοκρατία. Ένα διαδικτυακό φόρουμ έχει μεγάλη ευελιξία στο να αναδεικνύει καινούρια ζητήματα. Είναι εύκολο να μετρηθούν οι τάσεις του κόσμου καθημερινά. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ θα έχουν την ευκαιρία να απευθύνονται στην βάση με τρόπο άμεσο και γρήγορα θα γνωρίζουν αν οι θέσεις τους είναι αποδεκτές και προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι καιρός να θυμηθούμε ότι οι βουλευτές και η κυβέρνηση αντιπροσωπεύουν τον λαό και για οτιδήποτε κάνουν θα πρέπει να παίρνουν εντολή από τον λαό και να απολογούνται στον λαό. Τώρα πια υπάρχουν τα τεχνικά μέσα αυτό να γίνει πραγματικότητα.

(7) Υγιής ανάδειξη χαρισματικών στελεχών έξω από γνωριμίες και διαφημιστικά σποτ .



Γιατί επιμένουμε στην θεσμική κατοχύρωση;

Έχουμε ανάγκη η φωνή μας να ακούγεται θεσμικά κατοχυρωμένα. Σε πολλούς από εμάς ο σημερινός τρόπος ζωής δεν δίνει το περιθώριο να συμμετέχουμε σε συνελεύσεις παρόλο που έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον για τα κοινά. Στο μεταξύ έχει εγκατασταθεί ένα κράτος αδιαφορίας και διαφθοράς όπου ο κόσμος αισθάνεται «πνιγμένος» και βλέπει τον κομματικό μηχανισμό σαν ένα «τείχος» το οποίο δεν μπορεί να προσεγγίσει για να «βρει το δίκιο του». Επειδή η απογοήτευση του κόσμου είναι μεγάλη για τα καθημερινά ζητήματα, ο πολίτης όταν δεν βρίσκει υγιή διέξοδο στα θεσμικά όργανα του κινήματος κινδυνεύει να οδηγηθεί σε επικίνδυνους διεξόδους όπως η διαπλοκή και η διαφθορά. Πρέπει να δώσουμε θεσμική διέξοδο στον απλό πολίτη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! Διότι ακόμα και αν κάποια στιγμή η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μπορέσει να βρει τον δρόμο της στο τέλος δεν θα βρει ελεύθερο (ανεξάρτητο από τις διαπλοκές) λαό για να απευθυνθεί.

Σε ένα μη θεσμοθετημένο φόρουμ μπορούμε απλώς να πούμε τη γνώμη μας. Εμείς ζητούμε κάτι παραπάνω. Ζητούμε όχι μόνο να μιλάμε μέσα από το διαδίκτυο αλλά και να παρεμβαίνουμε στα κοινά με τρόπο θεσμικό. Θέλουμε να μπορούμε να έχουμε άποψη η οποία θα ενσωματώνεται στις κεντρικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ με συγκεκριμένους κανόνες (=θεσμικό πλαίσιο). Ένα θεσμοθετημένο διαδικτυακό Φόρουμ Συμμετοχικής Δημοκρατίας θα μπορεί να έχει όλα τα πλεονεκτήματα άμεσης παρέμβασης που αναφέραμε παραπάνω.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την θεσμική κατοχύρωση της συμμετοχής των απλών πολιτών. Στην παρούσα χρονική στιγμή όμως το διακύβευμα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Χωρίς θεσμική επικοινωνία και έγκυρη πληροφόρηση υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν τον απογοητευμένο λαό και να δημιουργήσουν πολιτική αστάθεια στη χώρα και επαναλαμβανόμενες εκλογές. Η επικύρωση των αποφάσεων της ηγεσίας κατευθείαν από τον λαό μπορεί να προστατεύσει τον πρόεδρο και τα στελέχη από τη διαρκή απαξίωση και τις τεχνητές κρίσεις που δημιουργούν διάφοροι πολιτικοί παράγοντες και τα εκδοτικά συμφέροντα.



Έχει επεξεργασθεί από τον/την PanagiotisP στις Τρι Μαρ 04, 2008 1:50 pm, 18 φορές συνολικά

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Τι προτείνουμε Empty Συνήγορος του Λαού

Δημοσίευση  PanagiotisP Δευ Μαρ 03, 2008 12:20 am

Συνήγορος του Λαού

Ο «Συνήγορος του Λαού» είναι ένα παράδειγμα διαδικτυακής υπηρεσίας που θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα θεσμικά κατοχυρωμένο Φόρουμ Συμμετοχικής Δημοκρατίας. Οργανώνεται από μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ εθελοντικά και σκοπός είναι η προσέγγιση του ταλαιπωρημένου πολίτη και η ανάδειξη χαρισματικών στελεχών στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Συνήγορος του Λαού είναι ένα διαδικτυακό «γραφείο παραπόνων» όπου οι πολίτες θα κάνουν δημόσιες καταγγελίες διαδικτυακά και οι συμπολίτες θα μπορούν να απαντούν δημόσια με προτάσεις - λύσεις αλλά και να παίρνουν πρωτοβουλίες συμπαράστασης. Η συμμετοχή όλων θα είναι από το σπίτι διαδικτυακά και οι καταγγελίες θα υπακούν σε βασικούς κανόνες.

Παράδειγμα: Ένας συμπολίτης δηλώνει ότι είναι άρρωστος και αγανακτησμένος και έχει πρόβλημα συνεννόησης με τη διοίκηση ενός συγκεκριμένου νοσοκομείου. Ως ενεργοποιημένος φίλος ή μέλος του ΠΑΣΟΚ όταν ευαισθητοποιηθώ θα μπορώ να πάρω την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσω στη διοίκηση του νοσοκομείου και να πω : «είμαι μέλος του ανοικτού Φόρουμ Συμμετοχικής Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και καταχωρήθηκε αυτό το παράπονο στο site μας. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα». Θα καταγράψω δημόσια την απάντηση της υπηρεσίας και μπορεί να μην καταφέρω να λύσω το συγκεκριμένο ζήτημα όμως σίγουρα θα το αναδείξω. Αν εξακολουθήσουν οι καταγγελίες σε βάθος χρόνου η συγκεκριμένη υπηρεσία θα είναι εκτεθειμένη. Και τότε ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ θα είναι σε θέση να το καταγγείλει επίσημα. Αυτό είναι αντιπολίτευση «κοντά στο λαό»!

Ποιος όμως θα κάνει τη δύσκολη «δουλειά»; Ποιος θα συμπαρασταθεί εθελοντικά στο συμπολίτη του;

1. Κατ΄αρχήν όποιος έχει φιλοδοξίες και θέλει να αναδειχθεί στον κομματισμό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι κάθε περιοχής κλπ. Όσοι εν πάση περιπτώσει ζητούν την ψήφο μας θα πρέπει να αποδείξουν ότι την αξίζουν συμπαραστεκόμενοι στον πάσχοντα πολίτη.

2. Στο διαδίκτυο έχει παρατηρηθεί μια τεράστια έκρηξη εθελοντισμού από νέους ανθρώπους. Υπάρχει ένα δυναμικό που δεν εκμεταλλεύεται το ΠΑΣΟΚ σε όλη του την έκταση. Οι απλοί χρήστες του διαδικτύου έχουμε κατά καιρούς εκπλαγεί για το πώς οι διάφοροι moderators (=διαχειριστές) επεμβαίνουν και βοηθούν τον καθημερινό χρήστη σε απλά τεχνικά ζητήματα αφιλοκερδώς. Γιατί να μην δοθεί από το ΠΑΣΟΚ μια αντίστοιχη ευκαιρία στους πολίτες που ενδιαφέρονται να συμβάλλουν εθελοντικά στην ευρύτερη καθημερινότητά; Τι έχουμε να χάσουμε από μια τέτοια προσπάθεια;Τα διάφορα bolgs και επιμέρους φόρουμ προσφέρουν κάποια βοήθεια σε αυτόν το τομέα. Φανταζόμαστε λοιπόν πόσο περισσότερη βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει ένα κεντρικό site αφιερωμένο για αυτό το σκοπό.

Σημείωση: Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Αμαλίας Καλυβίνου που το ιατρικό της πρόβλημά διαδόθηκε μέσω του διαδικτύου συγκλονίζοντας το πανελλήνιο. Το πρόβλημα είναι οτι συγκλονιστήκαμε μεν αλλά εκ των υστέρων όταν ήταν πια αργά για να μπορούμε να βοηθήσουμε. Βλέπε :
http://amaliasday.blogspot.com/

Ποιες είναι οι προεκτάσεις μιας τέτοιας διαδικτυακής εφαρμογής;

1. Ανάδειξη χαρισματικών στελεχών. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από χαρισματικά νέα στελέχη. Στον «Συνήγορο του Λαού» όλα τα ευαισθητοποιημένα μέλη & φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να παίρνουν πρωτοβουλίες για να αναδειχθούν στα μάτια των συμπολιτών τους. Ως φόρουμ σταδιακά θα οργανώνονται μαζικές ψηφοφορίες με σκοπό να «προτείνουμε» για τις επόμενες εκλογές νέους (ή παλιούς) βουλευτές με κριτήριο αξιολόγησης το αν ασχολήθηκαν σοβαρά με τα παράπονα των πολιτών και αν έλαβαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσεων. Στο φόρουμ η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη για όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και θα δοθεί η ευκαιρία σε νέα χαρισματικά πρόσωπα που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά να αποδείξουν έμπρακτα στον κόσμο τις ικανότητές τους. Αυθεντική δημοκρατία με ίσες ευκαιρίες ανάδειξης για όλους. Μια χρυσή ευκαιρία να μας συμβουλέψουν τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που η φωνή τους είναι «κομμένη» από τα ΜΜΕ και δεν έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να τους γνωρίσουμε.

2. Χτυπούμε την διαφθορά σε κάθε βαθμίδα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ΜΜΕ το διαδίκτυο έχει μια φοβερή δύναμη στο να «εκθέτει» με τρόπο μόνιμο και ανεξίτηλο τα κακώς κείμενα. Θα είναι η πρώτη φορά που κάθε πολίτης θα μπορεί να «εκθέτει» δημόσια την υπηρεσία που κατά τεκμήριο τον ταλαιπωρεί. Όταν συνεχώς και συστηματικά γίνονται δημόσιες καταγγελίες για μια συγκεκριμένη βαθμίδα του δημοσίου τότε σύντομα η συγκεκριμένη υπηρεσία θα είναι «εκτεθειμένη» στα μάτια του κόσμου και θα πρέπει να απολογηθεί. Στον Συνήγορο του Λαού οι συμμετέχοντες θα έχουν ρόλο κοινωνικής παρέμβασης και όχι θεσμικής παρέμβασης αλλά ο ρόλος θα είναι αρκετός για να αναδείξει τις «τρύπες» της διαφθοράς.

3. Αντιμετώπιση της μιντιοκρατίας: Με σωστή καμπάνια από το ΠΑΣΟΚ ο αγανακτισμένος πολίτης θα γνωρίζει ότι υπάρχει στο διαδίκτυο ένα κεντρικό μέρος στο οποίο μπορεί να απευθύνεται στο ευρύ κοινό για να πει το πρόβλημά του και να ζητήσει συμπαράσταση. Οι απόψεις και τα σχόλια θα διαβάζονται «αυθεντικά» όπως γράφτηκαν χωρίς την παρέμβαση ενός ΜΜΕ. Τις καταγγελίες και τα συμπεράσματα δεν θα μπορεί να τα βγάζει μεμονωμένα ένας «κεντρικός παρουσιαστής» για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Για το ίδιο ζήτημα θα μπορούν να σχολιάζουν όλοι ισότιμα όπως και σε κάθε άλλο διαδικτυακό φόρουμ. Θα μπορούν να αναδειχθούν και νέα στελέχη τα οποία θα γίνουν γνωστά για την δράση τους και τον εθελοντισμό τους και όχι μέσα από πολυέξοδες προεκλογικές εκστρατείες και γνωριμίες με εκδοτικά συμφέροντα.

4. Προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Ο «Συνήγορος του Λαού» και το «Φόρουμ Συμμετοχικής Δημοκρατίας» γενικά θα αναδεικνύουν θέματα βγαλμένα από την θεματολογία που απασχολούν τον απλό πολίτη. Από εκεί μπορεί να προκύψει ένα προεκλογικό πρόγραμμα «αριστερό» με τρόπο αυθεντικό.

5. Αντιμετώπιση του ρουσφετιού. Ο αγανακτισμένος πολίτης δεν χρειάζεται να χτυπήσει την πόρτα ενός βουλευτή για να «πει τον πόνο του». Η συστηματική επαφή με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους δεν θα είναι προνόμιο μόνο των διαπλεκομένων πολιτών που μέχρι τώρα ψήφιζαν «τον βουλευτή τους» για να τους διορίσει στο δημόσιο και να φέρει τον φαντάρο τους από τον Έβρο. Στο διαδίκτυο θα υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα προς την εξουσία με τρόπο θεσμικά κατοχυρωμένο.


Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε νέα πρόταση / δράση υπέρ της διαφάνειας και της Συμμετοχικής Δημοκρατίας των πολιτών.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης