e-pasok
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Νέες προσδοκίες γεννά 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

3 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Νέες προσδοκίες γεννά 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ Empty Νέες προσδοκίες γεννά 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση  PanagiotisP Κυρ Μαρ 16, 2008 1:40 am

Νέες προσδοκίες γεννά το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Τελειώνει λοιπόν το 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι Κασσάνδρες που είχαν προβλέψει τη διάλυση και την καταστροφή του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν. Από την άλλη και όσοι περίμεναν ξαφνικές και ραγδαίες αλλαγές απογοητεύτηκαν επίσης. Με την εναρκτήριο ομιλία του ο Πρόεδρος προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα αισιοδοξίας και δυσπιστίας. Μπορεί να μην άκουσαν αυτό που περίμεναν οι πλέον αισιόδοξοι, δηλαδή γρήγορες και δραστικές αλλαγές ,όμως οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο Γ. Παπανδρέου έκανε ανοίγματα προς την κοινωνία και τους νέους. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ακούστηκαν πολλές αλήθειες και διαπιστώσεις για την πραγματική εικόνα του ΠΑΣΟΚ . Τα συμπτώματα της παθογένειας του ΠΑΣΟΚ περιγράφτηκαν αναλυτικά και με λεπτομέρεια και αυτό είναι κάτι θετικό. Αναμένουμε όμως τη στιγμή που θα προκύψουν συγκεκριμένες πειστικές προτάσεις για τη «θεραπευτική αγωγή» της παθογένειας. Προτάσεις οι οποίες αν μας πείσουν ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση θα τις αγκαλιάσουμε, θα τις στηρίξουμε και θα τις μεταφέρουμε στην κοινωνία. Ομολογουμένως σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η δευτερολογία του Προέδρου με λιγότερη θεωρία και περισσότερη ενθάρρυνση για ομαδική «δουλειά». Επέμεινε στην αξιοκρατία των νέων στελεχών και στην έντονη ενθάρρυνση για αυτόοργάνωση: το έντονο «ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ!» που επαναλάμβανε ο πρόεδρος δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει ένα νέο σχέδιο δράσης συμμετοχικής δημοκρατίας και εξυγίανσης. Τα λόγια του αυτή την φορά ήταν απαλλαγμένα από περιττές φιλολογίες και έδειχναν ξεκάθαρα τον στόχο.

Τι πληροφορηθήκαμε και μας άρεσε:
1. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση ενός Εθνικού Καταναλωτικού Δικτύου, το οποίο, όπως είπε, θα είναι ένα ηλεκτρονικό φόρουμ καταναλωτή, με ένα παρατηρητήριο τιμών για τη σύγκριση και τον έλεγχο τους.
2. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει και μια μονάδα διαχείρισης παραπόνων καταναλωτών, η οποία θα συνεργάζεται και με τον Συνήγορο του Πολίτη.
3. μεταξύ άλλων τόνισε ότι στόχος του Κινήματος είναι: «να είναι κοντά στον πολίτη και να έχει καθημερινή παρουσία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του» (=συμμετοχική δημοκρατία)

Είμαστε λοιπόν πολύ χαρούμενοι που ανακοινώθηκαν πρωτότυπες αλλά συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση της χρήσης του διαδικτύου υπέρ της διαφάνειας και της δημοκρατίας. Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να στηρίξουμε και άλλα τέτοια μέτρα που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η διαδικτυακή φωνή μας τελικά ακούγεται και αυτό δίνει σε όλα τα μέλη του φόρουμ πολύ μεγάλη χαρά και κουράγιο να συνεχίσουμε. Ο πρόεδρος δείχνει αποφασμένος να αξιοποιήσει πολλές νέες ιδέες και είναι στο χέρι μας να πιέσουμε με τις προτάσεις μας και την καθημερινή μας συμμετοχή.

Το e-pasok.forumgreek.com επέλεξε να μην συμμετέχει επίσημα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Κλείνει μόλις μία εβδομάδα λειτουργίας. Μέσα σε μία εβδομάδα δεν προλάβαμε να αναδείξουμε συλλογικές προτάσεις ή εκπροσώπους με τρόπο δημοκρατικό και μέσα από μαζικές ψηφοφορίες. Αποφύγαμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων διαδικτυακών φόρουμ και να προτείνουμε μια «κλειστή» ομάδα ατόμων. Θα μπορούσαμε δηλαδή να συντάξουμε και εμείς την «εκθεσούλα» μας, ένα κείμενο του τύπου «μετά από γόνιμο διάλογο καταλήξαμε ότι…» και μετά ως κλειστή οργανωτική ομάδα να προσθέσουμε ότι μας αρέσει ή ότι μας συμφέρει ή ότι νομίζουμε εμείς ότι είναι σωστό. Με τον τρόπο αυτό θα προβάλλαμε δημοσίως τις προσωπικές μας απόψεις και τους εαυτούς μας. Το e-pasok αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει. Αγωνιζόμαστε ενάντια στο ξεπερασμένο καθεστώς της πολιτικής ολιγαρχίας και ως φόρουμ θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα. Αγωνιζόμαστε μια μέρα να μπορούν όλα τα μέλη να έχουν ισότιμο λόγο και άποψη για τις επίσημες αποφάσεις και τους εκπροσώπους. Σε κάθε περίπτωση ευχαριστούμε για την ανοικτή πρόσκληση «τιμής ένεκεν» όλων των μελών του dialogos.pasok.gr. Θα συνεχίσουμε μέσα από τα φόρουμ τον αγώνα για εποικοδομητική κριτική. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μας ενέπνευσε, μας δημιούργησε προσδοκίες και εμείς απαντάμε «ΝΑΙ», θα οργανωθούμε και θα αγωνιστούμε για να πολεμήσουμε τη διαφθορά και να αναδείξουμε την αξιοκρατία μέσα στο ΠΑΣΟΚ και τότε μόνο θα είναι έτοιμο να αναλάβει με επιτυχία τη διακυβέρνηση της χώρας. Η διαδικτυακή φωνή μας ακούγεται! Είμαστε σίγουροι ότι αν δείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα και είμαστε παραγωγικοί θα προωθηθεί και η θεσμοθέτηση ενός Φόρουμ Συμμετοχικής Δημοκρατίας που θα οριοθετήσει και θα βάλει συγκεκριμένους κανόνες συμμετοχής στην αχανή διαδικτυακή blogόσφαιρα!

Καλό μας αγώνα λοιπόν!

Παναγιώτης Π.
μέλος του e-pasok.forumgreek.com,

Νέες προσδοκίες γεννά 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ Empty Απ: Νέες προσδοκίες γεννά 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Δημοσίευση  papachatzis panagiotis Κυρ Μαρ 16, 2008 10:13 pm

Το eforum.gr ξεκινησε ενα δημοκρατικό και ανοικτό σε όλους διάλογο τα αποτελέσμα του οποίου καταγράφησαν σε έντυπο που μοιράστηκε στο συνέδριο. Δεν περίμενα τέτοια επίθεση απο έναν άνθρωπο που ισχυρίζεται οτι είναι υπέρμαχος της αυτοοργάνωσης.
Πραγματικά λυπάμαι που θεωρείς οτι προσπαθούμε να προβάλουμε μόνο τους εαυτούς μας. Αδικείς όλα αυτά τα μέλη που αποδέχθηκαν την ανοικτή πρόσκληση που τους είχαμε απευθήνει. Αδικείς, ακόμα και ανθρώπους που συμμετέχουν και γράφουν σε αυτό εδώ το φόρουμ ( Ο Καραμήτσας και ο Κόλλιας, που γνώρισα στο συνέδριο, μπορούν να σου περιγράψουν το τρέξιμο και τον αγώνα που κάναμε. Μπορούν να σου πουν για το κατα πόσο λειτουργήσαμε ως "κλειστή ομάδα").
Μάθε για εμάς, ρώτα για εμάς πρίν μας επιτεθείς.
Δεν έχω να σου πω κάτι, άλλο, παρακολουθούσα το φόρουμ που έχεις δημιουργήσει με ενδιαφέρον. Με απογοήτευσες.

Παπαχατζής Παναγιώτης

Υ.Γ Τα παραπάνω ειναι καθαρά προσωπική μου άποψη και δεν εκφράζει, υποχρεωτικά, τα υπόλοιπα μέλη του "γίνε εσύ η αλλαγή."

papachatzis panagiotis

Δημοσίευση  PanagiotisP Δευ Μαρ 17, 2008 8:52 pm

Αγαπητέ Παπαχατζή,

είμαι σίγουρος ότι και εσύ και οι συνεργάτες σου δουλέψατε και κουραστήκατε για το eforum. Ακόμα και σε τεχνικό επίπεδο έχει γίνει «ψαγμένη» δουλειά και αυτό φαίνεται. Οι απόψεις μας διαφέρουν πιθανόν γιατί βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω το δικό μου σκεπτικό γιατί το ζήτημα δεν είναι προσωπικό και δεν έχει κανένα νόημα μια προσωπική αντιπαράθεση.

Ας ξεχάσουμε όμως για ένα λεπτό την πολιτική και ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό: τι είναι ένα διαδικτυακό φόρουμ; Τα πιο γνωστά και κλασσικά φόρουμ (ελληνικά και ξένα) με τι ακριβώς ασχολούνται; Ένα κλασσικό παράδειγμα που λίγο - πολύ έχουμε απευθυνθεί όλοι σε ένα φόρουμ είναι όταν θέλουμε να αγοράσουμε έναν καινούριο υπολογιστή (ή κάποιο άλλο gadget) ή όταν χρειαζόμαστε τεχνικές συμβουλές για να κάνουμε κάτι. Πριν κάνουμε την τελική αγορά ή πριν «πειράξουμε» τον υπολογιστή μας ρίχνουμε μια ματιά στα φόρουμ για να δούμε τι σχολιάστηκε και για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα πετάξουμε τα λεφτά μας. Στην καθημερινότητα δηλαδή χρησιμοποιούμε τα φόρουμ για να ενημερωθούμε για συγκεκριμένα πράγματα που δεν ξέρουμε. Πιστεύουμε ότι μια δεξαμενή σκέψης πολλών ατόμων μπορεί να μας βοηθήσει με συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα. Ταυτόχρονα σε ένα φόρουμ μπορούμε να εξυπηρετήσουμε εμείς άλλους ανθρώπους και να τους φωτίσουμε με τις γνώσεις μας για πράγματα τα οποία εκείνοι δεν γνωρίζουν. Αυτή είναι η καθημερινή χρήση των φόρουμ. Ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης. Από τα τελικά κείμενα που προέκυψαν στο eforum εγώ δεν διάβασα συγκεκριμένες λύσεις και απαντήσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ σαν κίνημα αλλά και γενικά η κοινωνία. Αυτό που δεν είδα, και θα περίμενα από ένα τέτοιο φόρουμ να δω, είναι την προσπάθεια να φέρει τον αέρα της πρακτικότητας και της αμεσότητας του διαδικτύου στην πολιτική σκέψη. Χρέος όλων μας μέσω του διαδικτύου είναι να φέρουμε τελικά την αμεσότητα και την πρακτικότητα στην πολιτική ζωή και όχι να εισάγουμε στο διαδίκτυο την ξύλινη και στείρα πολιτική φιλολογία.

Για να είμαι πιο συγκεκριμένος θα πάρω ένα τυπικό απόσπασμα από το κείμενο του φυλλαδίου που τελικά εκπροσώπησε τη δουλειά σας και θα το σχολιάσω. « ΖΗΤΑΜΕ την ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του εκπαιδευτικού συστήματος που εξάντλησε τα όρια της ανοχής της κοινωνίας. Την μετατόπιση της δημόσιας συζήτησης για την ΠΑΙΔΕΙΑ από τα «επίμαχα» και παραπλανητικά άρθρα του Συντάγματος στα επίμαχα δεδομένα της πραγματικότητας και της κοινής λογικής. ΖΗΤΑΜΕ την απαγκίστρωση της κοινωνίας από τον ανεπαρκή συντεχνιακό διάλογο μεταξύ κομματικών οργανώσεων νέων, πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας και καθηγητών – εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων» (Πηγή:eforum.gr). Θεωρώ ότι αυτή η παράγραφος θα μπορούσε να είναι τυπικό απόσπασμα βοηθήματος έκθεσης για τις πανελλήνιες της 3ης λυκείου. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Απλά δεν φωτίζει το τοπίο με τρόπο που να συμβάλλει στην άμεση ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και της κοινωνίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίση. Ο Πρόεδρος και το επιτελείο του υποθέτω ότι έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη από καινούριες ιδέες που θα μπορούσαν να τις εφαρμόσουν αύριο το πρωί! Η συμμετοχή πολλών ατόμων σε ένα φόρουμ έχει την δυναμική να ξεπεράσει τις απλές διαπιστώσεις του τύπου «εξάντλησαν τα όρια ανοχής της κοινωνίας» και να βοηθήσει στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων. Δεν αμφισβητώ ότι έγινε διάλογος, αλλά αν κρίνω από το κείμενο και τα τελικά συμπεράσματα δεν θεωρώ ότι ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα της κατάστασης. Διάλογος στο eforum μπορεί να έγινε, διαταύτα δεν είδαμε.

Σκοπός μιας οργανωτικής ομάδας στο διαδίκτυο, όπως την αντιλαμβάνομαι, δεν είναι να εκπροσωπήσει το σύνολο συγγράφοντας τα τελικά κείμενα αλλά να βοηθήσει και να οργανώσει τη μαζική συμμετοχή συντονίζοντας σωστά το «παιχνίδι» της συμμετοχής. Εδώ αγωνιζόμαστε για ένα διαδίκτυο στο οποίο οι κανόνες συμμετοχής θα είναι τέτοιοι ώστε τα τελικά κείμενα και οι εκπρόσωποι να προκύπτουν καθημερινά με τρόπο αντικειμενικό μέσα από μαζικές ψηφοφορίες . Οραματίζομαι έναν εκδημοκρατισμό του ΠΑΣΟΚ στο οποίο όλοι και όλα θα μπορούν να τίθενται στην κρίση της πλειοψηφίας ανά πάσα στιγμή. Στο eforum δεν έχω αντιληφθεί να έχετε πειραματισθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τα τελικά σας κείμενα εκφράζουν το «μέσο όρο» της κοινής σκέψης. Ίσως ξεκινήσατε με καλά ερείσματα αλλά καλώς ή κακώς τελικά επαναλάβατε το μοντέλο της κοινότυπης πολιτικής σκέψης με πρακτικές που ήδη κυριαρχούν στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 15 χρόνια, δηλαδή «πολλά λόγια για το τίποτα».

Δεν διάβασα πουθενά κείμενα με συγκεκριμένες προτάσεις διαμορφωμένες και ψηφισμένες από την πλειοψηφία των μελών! Ακόμα, δεν κατάλαβα σε ποιές διαδικασίες συμμετείχαν τα μέλη και πως προέκυψαν οι τελικοί εκπρόσωποι του φόρουμ, αν υπήρξαν εκπρόσωποι. Δεν είχα λοιπόν κανένα σκοπό να υποβαθμίσω τη δουλειά σας αλλά είναι χρέος μου να κάνω εποικοδομητική κριτική. Δεν ανέφερα το eforum, δεν έκανα προσωπική επίθεση σε κανέναν ούτε αμφισβητώ ότι κουραστήκατε. Απλώς πιστεύω ότι δεν πετύχατε ακόμα τον στόχο σας. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι το κλασσικό μοντέλο δημοκρατίας των λίγων εκπροσώπων αδικεί τις τεχνικές δυνατότητες του διαδικτύου. Αν δεν πειραματιστούμε και δεν συμβάλλουμε στο να μπουν οι σωστοί κανόνες ισότιμης διαδικτυακής συμμετοχής από την αρχή, τότε φοβάμαι ότι δημιουργούμε ένα νέο διαδικτυακό κατεστημένο και αυτό είναι μια κακή αρχή. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο καιρός των απλών διαπιστώσεων έχει ολοκληρωθεί. Είμαι πάντα ανοιχτός σε συζήτηση και προς θεού δεν είχα ποτέ σκοπό να κάνω προσωπική επίθεση σε κανένα. Άλλωστε αγαπητέ Παπαχατζή δεν σε γνωρίζω και δεν θα τολμούσα να κρίνω την συνολική δράση ενός ατόμου που δεν γνωρίζω. Από κάθε πόστο ασκώ αυστηρή κριτική ξεκινώντας πρώτα και καλύτερα από τον πρόεδρο του κινήματος. Ξεκίνησα ασκώντας σκληρή κριτική προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο βαθύτατα εκτιμώ και στηρίζω, και προς αποφυγήν κάθε παρεξηγήσεως δεν επιδιώκω προσωπικές αντιδικίες με κανένα. Κατ’ αρχήν το ότι ασχολήθηκες με ζήλο είναι καλό. Οι προσωπικές επιδιώξεις είναι θεμιτές και είναι πάντα καλό να προσπαθεί κάποιος να είναι καλός και να διακριθεί σε αυτό που κάνει. Εύχομαι λοιπόν τα καλύτερα στην επικείμενη ανανέωση του eforum αλλά και προσωπική επιτυχία στις επιδιώξεις σου. Σκοπός για όλους μας είναι να αρχίσει η ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και της Ελλάδος. Αυτή τη στιγμή που όλα τα ΜΜΕ είναι εναντίον του προέδρου και του κινήματος, η διαδικτυακή φωνή είναι η μόνη αδέσμευτη και ελεύθερη φωνή που μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες. Δεν έχουμε περιθώρια να αποτύχουμε άλλη φορά. Εάν η διαπλοκή δεν νικηθεί τώρα θα έχουμε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία. Ο στόχος είναι κοινός και ο αγώνας μας είναι κοινός. Ας παλέψουμε μαζί και ας διαφωνούμε εποικοδομητικά.

φιλικά,

Παναγιώτης Π.

Δημοσίευση  babis2 Τετ Μαρ 19, 2008 12:55 am

panagioth xeroume oti oi ekproswpoi einai oi idrutes tou forum.apla dieykrinizw rabbit