e-pasok
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Η Συζήτηση για τον πολιτισμό στο wikipolitcs

2 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Η Συζήτηση για τον πολιτισμό στο wikipolitcs Empty Η Συζήτηση για τον πολιτισμό στο wikipolitcs

Δημοσίευση  thepos Πεμ Απρ 16, 2009 1:53 pm

Λυπάμαι που ξεκινώ αρνητικά αλλά το κείμενο δεν εμπνέει και πολιτισμός χωρίς έμπνευση και όραμα δεν μπορεί να υπάρξει. Ναι ωραία τα διαδικαστικά και οι διευθετήσεις αλλά ποιο είναι το όραμα που θα εμπνεύσει τους πολίτες. Που θέλουμε δηλαδή να πάμε την χώρα;Τί να πετύχουμε; Ποιο είναι το πολιτιστικό μας πρότυπο και όραμα; Αυτά δεν αναφέρονται αλλά αφήνονται σε ένα χύμα λεκτικό σχήμα που αύριο ο κάθε κομματικός “ειδικός” να καθορίσει τι είναι πολιτισμός. Όχι αυτό δεν μπορεί να είναι κείμενο για διάλογο πολιτισμού. Αν εννοείτε για τα οικονομικά του υπουργείου πολιτισμού τότε να το συζητήσουμε. Εκείνο που με φοβίζει όμως περισσότερο είναι ότι δεν υπάρχει όραμα. Η διευθέτηση της σημερινής απαράδεκτης και τελματώδους κατάστασης και η καλύτερη διαχείριση των οικονομικών είναι βλέπω ο στόχος και αυτό με θλίβει. τα ερωτήματα ή μάλλον το ερώτημα που μπαίνει πρώτα και που από αυτό θα έπρεπε να αρχίσετε είναι πια θα είναι η σχέση της σημερινής Ελλάδος με την Ελλάδα του χθες του πριν 1000, 2000, 3000, 5000, 15000 χρόνια. Θα συνεχίσει η γλώσσα μας να φθίνει μέσα από την τραγική γλωσσικά δημοτική ή θα γίνει προσπάθεια αναβάθμισης της με την σταδιακή διδαχή και τελικά επαναφορά της αρχαίας σε μια προοπτική 15ετίας ή 20ετίας. Θα αποκοπεί επιτέλους το κράτος από τους κάθε είδους θρησκευτικούς εναγκαλισμούς και άλλες τέτοιες γελοιότητες για να δημιουργήσει ελεύθερους πολίτες; Θα ξεκινήσει προγράμματα προστασίας των αρχαιοτήτων μας αλλά και λειτουργική ανάδειξή τους για να σταματήσουν παράνομες και “νόμιμες” εξαγωγές τους; Τα μουσεία θα συνδεθούν με την κοινωνία μέσα από προγράμματα που θα κάνουν τον πολιτισμό καθημερινή υπόθεση και όχι κουβέντα για τους ειδικούς;Το κράτος θα παράγει και θα προάγει την ισονομία και την ισοπολιτεία μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πράξεις ή θα συνεχίσει να αυθαιρετεί όπως τώρα; Θα θεωρούμαι ως πολίτης εκ προοιμίου αθώος ή θα συνεχίσει να με βλέπει ως εν δυνάμη κλέφτη; θα εισπράττω σεβασμό στην επαφή μου με τις υπηρεσίες ή θα συνεχίσω να φοβάμαι να ζητήσω το δίκιο μου; Σαν εργαζόμενος θα έχω επαγγελματικά δικαιώματα πράττοντας μόνο αυτό για το οποίο πληρώνομαι ή θα πρέπει να συνεχίσω να πλένω τα αμάξια των αφεντικών μου; Αυτά λοιπόν εγώ θεωρώ πολιτισμό με όραμα που θα εμπνεύσει και θα διδάξει τους πολίτες. Το να προσθέσουμε άλλον έναν συνήγορο μάλλον μου προμηνύει πολλούς -πολλούς ακόμη αδικημένους.

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Η Συζήτηση για τον πολιτισμό στο wikipolitcs Empty Απ: Η Συζήτηση για τον πολιτισμό στο wikipolitcs

Δημοσίευση  PanagiotisP Πεμ Απρ 16, 2009 9:46 pm

Θα συμφωνήσω μαζί σου Thepo.

http://www.wikipolitics.gr/?p=88
Νομίζω όμως ότι πρώτα από όλα πρέπει να αλλάξει ριζικά ο πολιτικός πολιτισμός και ο τρόπος που καταγράφονται και δημοσιεύονται οι κομματικές απόψεις και οι αποφάσεις. Θα ήθελα κάποια στιγμή να διαβάσω σε μια νέα πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ ένα φιλόδοξο όραμα για τον Ελληνικό πολιτισμό. Ένα όραμα που να παρουσιάζει την σημερινή κατάντια και να περιλαμβάνει πρακτικά βήματα και λύσεις. Ένα όραμα όμως για να εμπνεύσει τους απλούς πολίτες, πρέπει κατά την καταγραφή του αλλά κατά την υλοποίηση να περιλαμβάνει όλους τους απλούς πολίτες. Στην αρχαία Αθήνα, δεν είχε νόημα να ανέβει μια θεατρική παράσταση χωρίς να παρευρίσκονται όλοι, πλούσιοι και φτωχοί.

Η ψηφιοποίηση του πολιτισμού έχει ενδιαφέρον διότι βρίσκεται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής νομοθεσίας με την προώθηση των αδειών προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας (creative commons). Από την άλλη όμως στο ίδιο κείμενο του ΠΑΣΟΚ, δεν βλέπουμε ένα φιλόδοξο όραμα που να απαντά με πρακτικό τρόπο πως θα αγαπήσουν τα ελληνόπουλα τα κείμενα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα. Σήμερα έχουμε αφήσει την τύχη του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας μας να τα διαχειρίζονται κυρίως οι ακροδεξιοί και οι εθνικιστές. Αυτό είναι κρίμα.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης