e-pasok
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γ. Παπανδρέου: "Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών"

3 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Γ. Παπανδρέου: "Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών" Empty Γ. Παπανδρέου: "Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών"

Δημοσίευση  PanagiotisP Πεμ Ιουν 12, 2008 2:09 am

Μεταφέρω άρθρο του In.gr με τίτλο "Ανοιχτή ρήξη Γ.Παπανδρέου - Κ.Σημίτη, με αφορμή το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της ΕΕ". Η είδηση για εμένα δεν είναι κάποια ρήξη αλλά η επιμονή του Γ. Παπανδρέου σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Μιλά ξεκάθαρα για μια νέα μορφή ηγεσίας στην οποία οι πολίτες θα συμμετέχουν και θα συνδιαμορφώνουν τις αποφάσεις που τους αφορούν.

Για όσους δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο αναφέρω απλώς μέρος από τα λόγια του Γ. Παπανδρέου: «Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ηγέτες που στηρίζουν και αγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική, συνειδητή συμμετοχή, ενημερωμένων πολιτών. Αυτή είναι η δική μου δημοκρατική παράδοση. Αυτός είμαι και θα είμαι. Αλλά αυτό πηγάζει από τις δημοκρατικές παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ».
Πρόεδρε είμαστε μαζί σου!


Ανοιχτή ρήξη Γ.Παπανδρέου - Κ.Σημίτη, με αφορμή το δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της ΕΕ.

Σκηνικό ανοιχτής ρήξης μεταξύ του Γ.Παπανδρέου και του Κ.Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -λίγες ώρες πριν από την ομιλία Παπανδρέου στη Βουλή-, εξέφρασε διαφωνία και έκπληξη για την απόφαση του Κινήματος να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο ηγέτης του 21ου αιώνα επιθυμεί την ενεργή συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών, απάντησε ο Γ.Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τον Γ.Παπανδρέου ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι με έκπληξη πληροφορήθηκε την απόφαση του Γ.Παπανδρέου να υποστηρίξει το δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή αντίκειται στην πρακτική των κυβερνήσεων τόσο του πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και των δικών του, οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ της κύρωσης των συνθηκών (γενικά) από τη Βουλή.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι μετά από απόφασή σου το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της Νέας Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαφωνώ. Η πρακτική των κυβερνήσεων τόσο του πατέρα σου όσο και των δικών μου ήταν η κύρωση των Συνθηκών από τη Βουλή. Τούτο γιατί η Ελλάδα χρειάζεται να ισχυροποιήσει τη θέση της στην Ένωση και να είναι χώρα που επηρεάζει τις εξελίξεις».

Όπως υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός «μακρόσυρτες διαδικασίες κύρωσης όμως, όπως ένα δημοψήφισμα η έκβαση του οποίου θα εξαρτάται από την πολιτική συγκυρία, αποδυναμώνουν τη θέση και την επιρροή» της Ελλάδας.

Ο Κ.Σημίτης υπογραμμίζει, επίσης, ότι «υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουμε σε έναν ακόμη τομέα πρόβλημα» και καταλήγοντας διερωτάται «γιατί πρέπει να αλλάξουμε την πάγια πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Λίγες ώρες αργότερα ήλθε η απάντηση του Γ.Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι το δημοψήφισμα δεν το ανακάλυψε σήμερα το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπογράμμισε: «Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών. Ο 21ος αιώνας απαιτεί ηγέτες που στηρίζουν και αγωνίζονται για τη μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική, συνειδητή συμμετοχή, ενημερωμένων πολιτών. Αυτή είναι η δική μου δημοκρατική παράδοση. Αυτός είμαι και θα είμαι. Αλλά αυτό πηγάζει από τις δημοκρατικές παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε τόσο υπέρ της Συνθήκης της Λισαβόνας, όσο και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση της συμμετοχής των Ελλήνων πολιτών, η βαθιά ενημέρωσή τους και ο πραγματικός διάλογος για τη Συνθήκη.

Το δημοψήφισμα δεν είναι κάτι που ανακαλύψαμε σήμερα, τόνισε και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών το 2003 είχε ζητήσει δημοψήφισμα για την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος, το 2005 σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το ζήτησε, όπως το ζητά και σήμερα. Ανέφερε, δε, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ζητήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, αλλά δεν το έκανε πράξη για να μην συγκρουστεί με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, που σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, χαρακτήρισε την κίνηση Σημίτη «ακατανόητη» και «αποπροσανατολιστική».

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την επιστολή του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, «ακατανόητη, ειδικά εφόσον ο ίδιος ο κ. Σημίτης έχει το 2005 προσυπογράψει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική συνθήκη της ΕΕ και έχει επιχειρηματολογήσει επ' αυτού και στη Βουλή».

«Η διαφοροποίηση σε αυτή τη συγκαιρία αποπροσανατολίζει από τις προτεραιότητες του Κινήματος, το οποίο οφείλει να δουλεύει συντεταγμένα και με αφοσίωση για όλα τα θέματα που απασχολούν τον πολίτη» επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει σε μια Ελλάδα της συμμετοχής, με δημοκρατική κυβέρνηση, που δεν φοβάται να καταστήσει τους πολίτες συνδιαμορφωτές της τύχης τους είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «το διακύβευμα της δημοκρατίας γίνεται πιο καθοριστικό αυτή τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πλήρως περιθωριοποιήσει την Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, προσπαθεί να περιθωριοποιήσει τη συμμετοχή και την φωνή του Ελληνα πολίτη, υπονομεύει με κομματισμό και αυθαιρεσία κάθε θεσμό».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε στη Βουλή υπέρ της κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας και πρόσθεσε ότι «με το Σύνταγμα της Ευρώπης που σήμερα με διαφοροποιήσεις ονομάστηκε Συνθήκη της Λισαβόνας γίνονται νέα, αν και όχι αρκετά βήματα για μια πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και πιο ισχυρή στον κόσμο Ευρώπη».

«Προτείναμε και προτείνουμε δημοψήφισμα για να έχει αυτή η συνθήκη τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση, είμαστε συνεπείς με τη θέση που εγκρίθηκε ομόφωνα από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2005 και την οποία υποστήριξε το Κίνημα στη Βουλή επίσης το 2005, όταν σύσσωμη η κοινοβουλευτική του ομάδα ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συνταγματική συνθήκη», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η οποία θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Την πρόταση συνυπέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πλην του Κώστα Σημίτη.

Τα τεκταινόμενα κλήθηκε να σχολιάσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σύμφωνα με το Mega, δήλωσε προβληματισμένος και τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Newsroom ΔΟΛ
in.gr[center]

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γ. Παπανδρέου: "Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών" Empty ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝα

Δημοσίευση  enik Πεμ Ιουν 12, 2008 10:39 am

Παναγιωτη καλημερα,

Μπραβο σου που δημοσιευσες στο φορουμ ολοκληρο το κειμενο για το θεμα αυτο. Επι τελους καποιοι πρεπει να μας πουνε ανοιχτα τι σκεφτονται για το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημιτης το εκανε χθες και πηρε τη δεουσα απαντηση απο τον Προεδρο Γ.Παπανδρεου. Δεν ειναι δυνατο να υποφωσκει συνεχως μια συγκρουση και να μην εκδηλωνεται, για να παιχθει το παιχνιδι με ανοιχτα χαρτια. Επι τελους.

Με την προταση περι δημοψηφισματος το ΠΑΣΟΚ αποδεικνυει οτι πραγματι ΕΝΝΟΕΙ την συμμετοχικη δημοκρατια. Αυτη η Συνθηκη της Λισαβωνας που ειναι εντελως αγνωστη στους ελληνες πολιτες καιρος ειναι να μαθουμε τι περιλαμβανει και μετα φυσικα να αποφασισουμε στο δημοψηφισμα.

Θα μιλησουμε εκτενεστερα για το θεμα αυτο ολο το προσεχες διαστημα. Ειναι θεμα ουσιας της ζωης μας και κανεις δεν μπορει να μας το στερησει.Ουτε ενας πρωην Πρωθυπουργος.

Θα τα ξαναπουμε αργοτερα.enik

enik

Αριθμός μηνυμάτων : 65
Ημερομηνία εγγραφής : 22/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γ. Παπανδρέου: "Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών" Empty ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΚ ΣΗΜΙΤΗΣ

Δημοσίευση  teo Πεμ Ιουν 12, 2008 6:04 pm

Το ΠΑΣΟΚ σιγα-σιγα ξαναβρίσκει τον δρόμο του

teo

Αριθμός μηνυμάτων : 3
Ημερομηνία εγγραφής : 17/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Γ. Παπανδρέου: "Δεν πιστεύω στα παλιά πρότυπα ηγετών" Empty ΕΚΤΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΣΟΚ Ο κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

Δημοσίευση  enik Πεμ Ιουν 12, 2008 10:47 pm

Στην πολιτικη καθε κινηση που φαινεται χωρις ιδιαιτερη σημασια συνηθως εχει σοβαρο υποβαθρο. Ειναι αρκετος καιρος που υπηρχε η αισθηση οτι καποιοι ηδη προσπαθουσαν να δημιουργησουν την εντυπωση μη ανεπαρκειας του αρχηγου του ΠΑΣΟΚ. Καποιες δηλωσεις πολιτευτων, καποιες δημοσιευσεις οτι ''οι πενηνταρηδες και οι πενηνταρες του ΠΑΣΟΚ αισθανονται οτι η γενια τους παει χαμενη", λογω της καμψης του κομματος και δεν βλεπουν να ερχεται η εξουσια. Και φυσικα οι δημοσκοπησεις που ειχαν ηδη προετοιμασθει και ανακονωθησαν σημερα απο το ΜΕΓΑ, στις οποιες μετρησεις (σε οποιαδηποτε ερωτηση) τελευταιος απο ολους τους αρχηγους παρουσιαζονταν ο Γ.Παπανδρεου.

Αυτα τα φαινομενα οπως τα παρατηρουσαν και οι απλοι πολιτες δεν περασαν απαρατηρητα και απο το ΠΑΣΟΚ και βεβαια απο τον ιδιο τον Προεδρο. Και ως επιστεγασμα ερχεται η επιστολη του κ. Σημιτη οτι δεν συμφωνει με την αποφαση του ΠΑΣΟΚ για να διεξαχθει δημοψηφισμα για την ευρωπαικη συνθηκη. Δηλαδη μια αφορμη για να αρχισει αυτο που ηδη προετοιμαζονταν "ανεπαισθητως"



Και επακολουθησαν τα χθεσινα και σημερινα γεγονοτα που ηταν βεβαια αναμενομενα. Ο Προεδρος του κινηματος εκανε σαφες οτι αυτες οι
κινησεις δεν γινονται αποδεκτες απο το συνολο του οργανωμενου ΠΑΣΟΚ και η μη αποδοχη του δημοψηφισματος απο τον πρωην Πρωθυπουργο ειναι εναντια στην επισημη πολιτικη της ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Η αποφαση του Προεδρου Γ,Παπανδρεου ηταν η πλεον ενδεδειγμενη πολιτικα.

enik

Αριθμός μηνυμάτων : 65
Ημερομηνία εγγραφής : 22/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης