e-pasok
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Χαμηλές... πτήσεις

4 απαντήσεις

Πήγαινε κάτω

Χαμηλές... πτήσεις Empty Χαμηλές... πτήσεις

Δημοσίευση  thepos Κυρ Μάης 11, 2008 12:04 am

Το παρακάτω άρθρο το βρήκα στα ΝΕΑ.Είναι μια βιβλιοπαρουσίαση ενός επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.Επειδή το κείμενο είναι εκτενές κάντε υπομονή και διαβάστε το.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΝΑ «ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ
ΤΗΝ ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ»; ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ
ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΣΤΟΝ «ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ» ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ;
ΓΙΑΤΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ «ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ» ΟΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΘΕΑΤΡΙΚΟΙ
ΕΘΝΟΚΡΙΤΙΚΟΙ, ΟΤΑΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΣΕ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΕΧΕΙ ΥΠΕΡΒΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ»;
Γιατί κάποτε γλαφυρότατη Ελληνίδα δημοσιογράφος επέμενε ότι ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο δάκρυσε καθώς την κοίταξε (το μάρμαρο αυτήν, και όχι το αντίθετο);
Η απάντηση όλων των παραπάνω επαναλαμβάνεται αρκετές φορές στο θαυμάσιο βιβλίο του Γιάννη Χαμηλάκη, Το Έθνος και τα συντρίμμια του:Αρχαιότητα,αρχαιολογία και φαντασιακή οργάνωση του έθνους στην Ελλάδα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα αγγλικά από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι αρχαιότητες, λέει ο Χαμηλάκης, ουσιαστικά λατρεύονται ως οι εικόνες μιας νέας θρησκείας, της θρησκείας του έθνους ως φαντασιακής κοινότητας. Τα αρχαία είναι «ιερά» ακριβώς γιατί έχουν θέση προνομιακή στο εικονοστάσι του ελληνικού έθνους. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι ο Μανόλης Ανδρόνικος επέλεξε να γίνει το άνοιγμα του μεγάλου τάφου στη Βεργίνα στις 8 Νοεμβρίου 1977, τη μέρα που η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ που φυλάνε τις πύλες του Κάτω Κόσμου.
Εν ολίγοις: κάτι με τις αρχαιότητες, κάτι με Ορθοδοξία, των Ελλήνων οι ανασκαφές αποκτούν υπεραξία. Στο πλαίσιο της φαντασιακής οργάνωσης του έθνους τα υλικά απομεινάρια του παρελθόντος παύουν να δηλώνουν πολιτισμική ετερότητα (πολιτισμούς διαφορετικούς από τον δικό μας) και μεταμορφώνονται σε σύμβολα ταυτότητας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα αρχίζουν να παρομοιάζονται με ρίζες (ενός πληθυσμού που θέλει να αισθάνεται «γηγενής»), η αρχαιολογική σκαπάνη μοιάζει σαν να ξεθάβει προγόνους, και, το κυριότερο, σαν να τους ζωντανεύει, σαν να τους καλεί να συμμετάσχουν στο Έθνος ως αέναη συγχρονία. Τα αποτελέσματα είναι πασίγνωστα: οι Καρυάτιδες κλαίνε επειδή τους πήραν την αδερφή τους, οι τοιχογραφίες πιάνουν χορό κάθε φορά που παίρνουμε κανένα αθλητικό κύπελλο, τα γλυπτά στα ξένα μουσεία μοιάζουν εξόριστα και πρέπει να επαναπατριστούν, ο Παρθενώνας δεν μπορεί να αναπνεύσει όποτε ανεβαίνει η μόλυνση του Λεκανοπεδίου, ενώ όλα μα όλα τα αγάλματα της Βορείου Ελλάδος μας δείχνουν, διά της αυστηρότατης έκφρασής τους, τη σθεναρή στάση που πρέπει να κρατήσουμε στο Μακεδονικό. Με άλλα λόγια, αφού υποστούν εθνική διαρρύθμιση, τα συντρίμμια της αρχαιότητας μεταμορφώνονται σε ισότιμους, πλην και καλόβολους, συμπατριώτες.

Ιδεολογική χρήση
Στόχος του βιβλίου δεν είναι να εξαντλήσει τη συζήτηση για την «εθνική χρήση» των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Ελλάδα αλλά να τη διαμορφώσει με νέους όρους. Ο συγγραφέας επικεντρώνει έτσι την προσοχή του σε θέματα με παραδειγματική αξία. Ακόμα και η σειρά με την οποία παρουσιάζονται τα κεφάλαια δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει να πει μια γραμμική ιστορία. Τα κεφάλαια αναλύουν, με τη σειρά: τη συγκρότηση της επίσημης αρχαιολογίας στην Ελλάδα· τη σχέση των κλασικών αρχαιολογικών ευρημάτων με την προεπαναστατική διαμόρφωση του φιλελληνισμού και την «εφεύρεση της σύγχρονης Ελλάδας»· τα ευρήματα της Βεργίνας, και την ανάδειξη, στο πρόσωπο του Μανόλη Ανδρόνικου, της μορφής του «εθνικού αρχαιολόγου»· τη χρήση των αρχαίων μνημείων κατά τη δικτατορία του Μεταξά· τον «Νέο Παρθενώνα» της Μακρονήσου και τα αντίγραφα αρχαιοτήτων που καλούνταν να φτιάχνουν οι έγκλειστοι εκεί· τη διαμάχη για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Ανοίγοντας δημιουργικό διάλογο με τις νέες θεωρητικές τάσεις στον χώρο της αρχαιολογίας και της ανθρωπολογίας, αλλά και με τη βιβλιογραφία για τον εθνικισμό, ο Χαμηλάκης δείχνει τις περίπλοκες διαδρομές που ενώνουν την αρχαιότητα, τις αρχαιότητες, την αρχαιολογία και την (εθνική) ιδεολογία εντός της ζωής του Έθνους. Η Ελλάδα γίνεται έτσι μοναδικό παράδειγμα μιας ευρύτερης, και ιδιαίτερα επίκαιρης, συζήτησης, σε μια στιγμή που οι εθνικιστικές τάσεις σε όλο τον κόσμο εντείνονται, και οι μεγαλύτερες μάχες δεν είναι πια μόνο οικονομικοπολιτικές, είναι και πολιτιστικές. Γιατί μπορεί το Έθνος να πατάει πάνω στα συντρίμμια ενός ανασκευασμένου παρελθόντος, τα ιδεολογικά του στηρίγματα όμως μοιάζουν όλο και περισσότερο να πήζουν μπετόν.
και συνεχίζει το άρθρο
Επίκουρος καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ο Χαμηλάκης είναι γνωστός για τη ριζοσπαστικά διεπιστημονική δουλειά του όχι μόνο στον χώρο της αρχαιολογίας. Το Έθνος και τα συντρίμμια του άρχισε να γράφεται, αναγνωρίζει ο ίδιος, ως αντίδραση στο παράδειγμα βάσει του οποίου διδασκόταν η αρχαιολογία στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πρώτων πανεπιστημιακών του σπουδών στη δεκαετία του ΄80. «΄Η απόσταση από την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια ήταν απαραίτητη», λέει στον πρόλογο, ώστε να μπορέσει να δει τα όρια της ελληνικής εθνικής αφήγησης και να τα τοποθετήσει σε συγκριτική προοπτική. Πάντως η βιβλιογραφία στην οποία στηρίζει τα επιχειρήματά του δείχνει πόσο έχει προχωρήσει αυτού του είδους η κριτική και εντός του ελληνικού πανεπιστημίου. Το βιβλίο αυτό έρχεται εντέλει να προστεθεί σε μια σειρά άλλων σχετικά πρόσφατων εργασιών που αναλύουν με σύγχρονο θεωρητικό οπλοστάσιο τη σχέση της αρχαίας Ελλάδας με τη νεοελληνική ταυτότητα και την εθνική προβολή, όπως το Έθνος Όνειρο του Στάθη Γουργουρή και οι Τοπογραφίες του Ελληνισμού, της Άρτεμης Λεοντή.
Το κείμενο το γράφει ο Δημήτρης Παπανικολάου
Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 10/5/2008
Οι επισημάνσεις δικές μου τα συμπεράσματα δικά σας

thepos

Αριθμός μηνυμάτων : 238
Ημερομηνία εγγραφής : 16/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χαμηλές... πτήσεις Empty Απ: Χαμηλές... πτήσεις

Δημοσίευση  PanagiotisP Κυρ Μάης 11, 2008 12:16 am

Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι σε τούτη τη χρονική συγκυρία έρχεται ένας σοφός επίκουρος από το εξωτερικό ο κ. Χαμηλάκης (με καταγωγή από κρήτη υποθέτω) για να μας πει ότι οι αρχαιότητες δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, η αξία τους είναι στη φαντασία μας και δεν αποδεικνύουν και τίποτα! Ο κύριος αυτός φυσικά γνωρίζει ότι και το κουστούμι που φοράει είναι ένα σύμβολο και ένα τσουβάλι θα τον κρατούσε εξίσου ζεστό αλλά φορά κουστούμι και όχι τσουβάλι. Οι αρχαιότητες στην Ελλάδα (και δη στην Κρήτη) είναι σύμβολα της παρακαταθήκης μας και δεν πρέπει να αφήνουμε σε κανένα να παίζουν με την ταυτότητά μας και την ιδεολογία μας. Συγχαρητήρια Thepo για το θέμα που ανέδειξες το οποίο δεν το θεωρώ καθόλου τυχαίο. Αφού όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν βήμα να μιλάνε και να λένε τις απόψεις τους έχουμε και εμείς υποχρέωση να υψώσουμε τη φωνή μας και να υποστηρίξουμε τα δίκια του τόπου μας. Αυτό το κλίμα πρέπει να το αντιστρέψουμε.

PanagiotisP
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 258
Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008
Ηλικία : 41
Τόπος : Αθήνα

http://web4democracy.blogspot.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χαμηλές... πτήσεις Empty ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση  enik Κυρ Μάης 11, 2008 7:48 pm

Αγαπητε thepos,

Πολλη σωστη η σκεψη σου να μας ενημερωσεις για τις ιδεες του καθηγητη Χαμηλακη. Μια παρομοια κουβεντα διανοουμενων εχω παρακολουθησει στα ΝΕΑ για το θεμα της ελληνικοτητας.

Θυμαμαι οτι αυτο το θεμα ειχε ηδη αρχισει να απασχολει τους διανοουμενους πριν απο πολλα χρονια χωρις να εχουν καταληξει καπου. Τωρα νομιζω οτι το ανακινησε ο Σταθης Γουργουρης, καθηγητης συγκριτικης λογοτεχνιας στο UCLA στο L.A., και η συζητηση δεν εχει ακομη καταληξει σε καποιο συμπερασμα. Εχουν πολλοι επιτεθει στον ΣΤ.Γ. και μαλιστα ο Γεωργουσοπουλος αυτος ο μιζερος.

Εν πασει περιπτωσει η συζητηση συνεχιζεται καθε Σαββατο στα ΝΕΑ. Παναγιωτη αν θελεις παρακολουθησε την και μετα πες μας τη γνωμη σου. Η "αρχαιοπληξια" δεν ειναι και το καλυτερο για να ερμηνευουμε και το παρελθον αλλα και το παρον και ισως το μελλον αυτου του τοπου.

Τωρα πρεπει να σας ενημερωσω οτι για μερικες μερες, απο αυριο, θα ειμαι στη Σαλονικη.Δεν θα εχω το laptop μου. Θα σας στειλω εγω μηνυμα απο αλλη ηλεκτρονικη διευθυνση.

Γεια σας και θα τα ξαναπουμε.

enik

Αριθμός μηνυμάτων : 65
Ημερομηνία εγγραφής : 22/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Χαμηλές... πτήσεις Empty Απ: Χαμηλές... πτήσεις

Δημοσίευση  Eleni Κυρ Μάης 11, 2008 11:06 pm

Αγαπητέ Θέπο, αφού οι αρχαιότητες δεν έχουν και τόση μεγάλη αξία( για τον συγκεκριμένο κύριο) τότε γιατί σπεύδουν από όλο τον κόσμο να αγοράζουν ότι ελληνική αρχαιότητα πουλιέται;
Γιατί οι Άγγλοι δεν μας δίνουν πίσω τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα και άλλα; Γιατί έρχεται τόσος κόσμος από την άκρη του κόσμου γα να δει και να θαυμάσει αυτές τις αρχαιότητες;
Το σίγουρο είναι ότι εκεί που σπούδασε βρήκαν τον τρόπο να τον πείσουν ότι οι Ελληνικές αρχαιότητες δεν έχουν καμία αξία. Γι αυτόν σίγουρα άλλα πράγματα έχουν αξία! Δεν πιστεύω όμως να είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι με αυτά του τα επιχειρήματα θα πείσει και εμάς!
Τα μνημεία μας (τα γραπτά και οι αρχαιότητες) είναι η ιστορία μας. Θυμόμαστε τα λάθη μας για να μην τα επαναλάβουμε, θυμόμαστε τα κατορθώματα μας για να τα μιμηθούμε και ακόμα θυμόμαστε τις λαμογιές που πάνε να μας κάνουν ότι μας τις έχουν ξανακάνει!!!

Eleni

Αριθμός μηνυμάτων : 71
Ημερομηνία εγγραφής : 08/03/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης